NEDELJNI IZVEŠTAJ, 11-15. mart, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
38.714,77 -0,02% 5.117,09 -0,13%
15.973,17 -0,70% 17.923,15 +0,63% 3.054,64 +0,28%
         

Američko tržište akcija drugu sedmice zaredom nije uspelo da ostvari pozitivnu promenu, pre svega usled loših inflatornih podataka koji bi mogli dodatno odložiti očekivano smanjenje kamata u tekućoj godini. Indeks S&P 500 oslabio je u sedmici nevelikih 0,1 odsto, dok od početka godine nosi pozitivan prinos od oko sedam odsto. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, tradicionalno osetljiviji na kretanje kamata pao je prošle nedelje 0,7 odsto.

Inflacija mrsi račune tržištu akcija – Oba izveštaja o kretanju cena povećala su dozu zabrinutosti investitora da kontinuirani inflatorni pritisci ne jenjavaju dovoljno brzo da bi Fed već u junu mogao da pristupi obaranju kamata. Indeksi potrošačkih i proizvođačkih cena u februaru su došli iznad očekivanja što je dovelo do kontinuiranog rasta prinosa na dužničkom tržištu, te je prinos na američke 10-ogodišnje državne obveznice porastao 22 bazna poena na 4,3 odsto. Indeks potrošačkih cena u februaru porastao je 0,4 odsto na mesečnom nivou, što je bilo u skladu sa očekivanjima, dok je u odnosu na februar prošle godine skočio 3,2 odsto, iznad očekivanih 3,1 odsto. Povećanje cene energenata i stanovanja činili su više od 60 odsto mesečnog povećanja. Cena goriva skočila je 3,8 odsto, dok su rente poskupele 0,4 odsto. Isključujući volatilne stavke, poput cena hrane i energenata, bazni indeks potrošačkih cena je skočio 0,4 odsto odnosno 3,8 odsto godišnje. Oba ova pokazatelja bila su iznad konsenzusa za po 10 baznih poena.

Proizvođačke cene najviše od avgustu 2023. godine – Proizvođačke cene u SAD porasle su u februaru više od očekivanja, što je još jedan od signala da se inflacija u najjačoj svetskoj privredi neće brzo vratiti na target centralne banke. Indeks proizvođačkih cena koji meri troškove za sirovine, poluprerađane i krajnje proizvode, skočio je 0,6 odsto na mesečnom nivou. Ovaj podatak bio je iznad očekivanih 0,3 odsto i identične stope ostvarene u januaru. Isključujući hranu i energente, bazne proizvođačke cene ubrzale su 0,3 odsto, u poređenju sa očekivanim povećanjem od 0,2 odsto. Još jedna mera koja isključuje trgovinske usluge porasla je 0,4 odsto, u poređenju sa 0,6 odsto u januaru, i bila je iznad konsenzusa od 0,2 odsto. Na godišnjem nivou opšti indeks proizvođačkih cena porastao je 1,6 odsto, što je njegova najviša stopa od septembra 2023. godine.

Tesla najlošija karika S&P-a u 2024. godini – Nakon što je prošle godine skočio oko 24 odsto, američki indeks akcija S&P 500 beleži rast u tekućoj godini od 7,3 procenta. Na čelu ove korpe u tekućoj godini naravno stoji NVIDIA, kao i nekoliko drugih akcija koje su očekivani korisnici talasa veštačke inteligencije, poput kompanija Meta Platforms i AMD. Pri dnu po učinku nalaze se problemima opterećeni proizvođač letelica Boeing koji je pao 30 procenata i proizvođač e-vozila Tesla koji beleži minus u tekućoj godini od 34,2 odsto. Teslin loš rezultat direktna je posledica saturacije tržišta e-vozila i sve veće konkurencije koju predvode kineski proizvođači. Jedan po jedan predstavnik auto-industrije odustaje od ranije proklamovane brzine u elektrifikaciji i okreće se većoj kapitalnoj efikasnosti. Tesla beleži usporavanje prodaje u tekućoj godini, a slabijoj realizaciji kumovalo je i okasnelo lansiranje jeftinijeg modela koje se očekuje tek naredne godine. Tesla je prošle godine zabeležio rast prodaje od 38 odsto, a evidentno je da ovogodišnja realizacija neće odudarati od pesimističke prognoze uprave koja je najavila „znatno nižu stopu prodaje“.