NEDELJNI IZVEŠTAJ, 13-17. novembar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.283,10 +1,94% 4.514,02 +2,24%
14.125,48 +2,37% 15.919,16 +4,49% 3.054,37 +0,51%
         

Američko tržište akcija nastavilo je intezivan rast i treću nedelju zaredom nakon što je oktobarska inflacija usporila više od očekivanja, ukazujući da je izvesno okončanje Fed-ovog ciklusa dizanja kamata. Indeks S&P 500 porastao je 2,2 odsto i ponovo je preskočio nivo od 4.500 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dodao na vrednosti 2,4 odsto.

Investitori pozdravili slabiju inflaciju – Američka inflacija u oktobru bila je na istom nivou kao u prethodnom mesecu što bi moglo podstaći Fed da na poslednjem sastanku u decembru zadrži ključnu kamatu, što su u ovom momentu više nego dominantna očekivanja tržišta. Na godišnjem nivou, inflacija je porasla 3,2 odsto ispod konsenzusa od 3,3 odsto, dok je afirmativni trend potvrdila i bazna inflacija koja isključuje volatilnije cene hrane i energenata. Ova uža inflaciona metrika bila je na nivou od 4,0 odsto godišnje odnosno 0,2 odsto mesečno, ispod očekivanja od 4,1 i 0,3 odsto, respektivno. Istina, objavljeni podaci i dalje su daleko ispod srednjoročnog cilja Fed-a od dva odsto, ali je tržište ove informacije primilo sa priličnim olakšanjem. Prinosi na 10-ogodišnje državne obveznice pali su na 4,44 odsto, dok su akcije nastavile da knjiže dobitke koji u poslednje tri sedmice iznose skoro 10 odsto, mereno indeksom S&P 500.

Američki potrošač se i dalje dobro drži – U fokusu ulagača protekle sedmice bila je i američka maloprodaja koja je u oktobru pala 0,1 odsto na mesečnom nivou, ali je bila bolja od očekivanog pada od 0,3 odsto. Takođe, podatak iz septembra je revidiran naviše na 0,9 odsto, sa inače visokih 0,7 odsto. Isključujući prodaju u auto salonima i na benzinskim pumpama, maloprodaja je neznatno porasla (rast od 0,1 odsto) u odnosu na septembar. Oktobarski podaci pokazuju da je američki potrošač i dalje svetla tačka privrede, uprkos višim kamatnim stopama, inflatornim pritiscima i nastavku otplate studentskih kredita. Pored ovih makro vesti, brojni američki maloprodajni lanci objavili su kvartalne rezultate, a optimizam u prvoj polovini sedmice oborio je Walmart koji je dao opreznu prognozu za praznični kvartal s obzirom na splašnjavanje sentimenta potrošača koje je opaženo od oktobra. Inače, očekuje se da bi praznična prodaja na američkom tržištu mogla porasti 3-4 odsto čime bi dostigla nivo iz predpandemijske, 2019. godine.

Odnosi Kina-SAD ništa bolji nakon sastanka – Protekle sedmice su održani sastanci kineske i američke administracije, a osim sporazuma da se pokrene dijalog na najvišem nivou nije uočen ozbiljniji napredak što verovatno najbolje odslikava Bajdenova poruka da kineskog kolegu i dalje opisuje kao „diktatora“. Epilog ovog sastanka ostao je u senci objave kvartalnih rezultata Alibabe koji su pokazali da američke sankcije na sofisticirane čipove itekako utiču na privatni sektor kineske privrede. Alibaba je suspendovao planirano odvajanje cloud biznisa, pozivajući se na neizvesnost u poslovanju usled američkih sankcija, što je oborilo akcije ove kompanije za više od 10 procenata na najniži nivo u proteklih godinu dana. Američka administracija je pre mesec dana uvela nove sankcije na sofisticirane čipove, što će svakako usporiti tehnološki razvoj kineske privrede, naročito na polju primenjene veštačke inteligencije. O efektima ovih sankcija biće više reči i ove nedelje kada NVIDIA, glavni proizvođač ovih čipova, u utorak uveče objavi kvartalne rezultate poslovanja.