NEDELJNI IZVEŠTAJ,  7-11. avgust, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
35.281,40 +0,62% 4.464,05 -0,31% 13.644,85 -1,90% 15.832,17 -0,75% 3.189,25 -3,01%
         

Drugu nedelju zaredom američko tržište akcija zabeležilo je pad vrednosti, i to uprkos julskom izveštaju o inflaciji koji je bio bolji od očekivanja. Međutim, ubrzanje rasta proizvođačkih cena u petak povećalo je strepnju investitora da bi Fed ipak mogao ponovo podići kamate i dodatno pooštriti uslove poslovanja. Indeks S&P 500 oslabio je za trećinu procenta, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao skoro dva odsto.

Inflacija usporava, brinu proizvođačke cene – Iako je godišnja stopa američke inflacije u julu porasla sa junskih 3,0 na 3,2 odsto, izveštaj je potvrdio trend slabljenja snage potrošačkih cena koje više od godinu dana pritiskaju američku privredu. Inflacija je na mesečnom nivou uvećana 0,2 odsto, u skladu sa očekivanjima, dok je godišnja stopa bila niža od konsenzusa od 3,3 odsto. Bazna inflacija, koja se meri mimo volatilnih stavki kao što su cene hrane i energenata, porasla je na godišnjem nivou 4,7 odsto, ispod očekivanja od 4,8 odsto. Gotovo većina mesečnog povećanja inflacije došlo je sa strane troškova stanovanja, koji su porasli 0,4 odsto odnosno 7,7 odsto na godišnjem nivou. I dok su potrošačke cene obradovale investitore i podstakle rast tržišta akcija, proizvođačke cene porasle su 0,3 odsto mesečno (konsenzus 0,2 odsto), pre svega usled rasta troškova usluga najbržom stopom u skoro godinu dana.

Kina sve više zabrinjava – Kineske akcije zabeležile su protekle sedmice najveći nedeljni pad od marta nakon što su investitori ostali razočarani lošim makroekonomskim podacima i odsustvom stimulansa koje vlasti u Pekingu već neko vreme najavljuju. U petak je saopšteno da je kreditna aktivnost u julu oštro pala, dok su prethodno objavljeni podaci o potrošačkim cenama za isti mesec koji su pokazali deflaciju, po prvi put u poslednje dve godine. Indeks potrošačkih cena bio je u minusu 0,3 odsto, dok su proizvođačke cene ublažile pad u julu na 4,4 odsto, ali je ovaj podatak bio gori od očekivanja. Lošu sliku kineske privrede upotpunili su i spoljnotrgovinski podaci koji su pokazali brži pad od očekivanja i uvoza i izvoza u julu, ali i nastavak problema u nekretninskom sektoru koji već duže vreme predstavlja balast za ekonomski rast.

Tržište nafte uzvraća udarac – Cene sirove nafte zabeležile su rast i sedmu nedelju zaredom nakon što je u petak Međunarodna agencija za energiju (IEA) iznela prognozu o rekordnoj globalnoj tražnji u uslovima smanjene ponude. Tražnja za naftom u junu dostigla je 103 miliona barela po danu i mogla bi da nastavi da raste, saopštila je IEA. Dodatan zamajac rastu cene sirove nafte mogao bi da dođe sa strane smanjenja zaliha do kraja godine što je neminovna posledica manje proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije. S druge strane, OPEC je potvrdio očekivanja da će globalna tražnja ove godine porasti 2,44 miliona barela po danu, uz ocenu da tržište nafte za drugu polovinu godine „izgleda zdravo“. Cena sirove nafte tipa Brent prošle sedmice je išla i preko 88 dolara po barelu, da bi nedelju završila ispod nivoa od 87 dolara.