NEDELJNI IZVEŠTAJ,  10-14. jul, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.509,03 +2,29% 4.505,42 +2,42% 14.113,70 +3,32% 16.105,07 +3,22% 3.237,7 +1,29%
         

Objava podataka o američkoj inflaciji i solidan start sezone objave kvartalnih rezultata doneli su dobre dobitke na globalnim berzama protekle sedmice. Reperni američki indeks S&P 500 nedelju je okončao u plusu od 2,4 odsto, iznad nivoa od 4.500 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio dodatnih 3,3 odsto.

Inflacija u SAD na 3% – Junski podaci o američkoj inflaciji pokazali su njeno usporavanje brže od očekivanja, premda je nivo bazne inflacije ostao na prilično visokom nivou. Indeks potrošačkih cena u SAD pao je u junu na tri odsto, nešto ispod konsenzusa od 3,1 odsto, što je njegov najniži nivo od marta 2021. godine. Kada je reč o baznoj inflaciji, koja ne obuhvata volatilnije cene hrane i energenata, inflacija je pala na 4,8 odsto u odnosu na konsenzus od 5,0 odsto i majskih 5,3 odsto. Na mesečnom nivou rast je iznosio 0,2 odsto, što je bilo sporije od očekivanog rasta od 0,3 odsto. Najveći deo rasta inflacije odnosio se na troškove stanovanja koji su u junu porasli 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je na godišnjem nivou ova stavka koja čini oko trećine indeksa skočila 7,8 odsto. Cena goriva, koja je u isto vreme prošle godine dostizala atronomske visine, pala je na godišnjem nivou 16,7 odsto.

Bankama zasad prijaju više kamate – Izveštajima najvećih američkih banaka u petak je zvanično startovala sezona korporativnih objava za drugi kvartal za koju se očekuje da donese najveći pad profita od vremena pandemije. Pre svega usled rastućih kamata Fed-a, JPMorgan i Wells Fargo su zabeležili veliki skok profita, dok je Citi, koji je više oslonjen na investicionu i trgovačku aktivnost, takođe objavio rezultate iznad očekivanja, ali uz veliki pad profita. Kriza poverenja u regionalne banke iz marta, koja je sa sobom nosila i ogromno povlačenje depozita, nije u drugom tromesečju rezultirala velikom povećanju troškova depozita. Uz rastuće kamate ovo je omogućilo vodećim američkim bankama da snažno povećaju neto prihode od kamata i izglede po ovom parametru za čitavu godinu. Ove sedmice se nastavljaju objave preostalih banaka, a na crti će se naći Bank of America, kao i Morgan Stanley i Goldman Sachs.

Može li ubrzati kineska privreda? – Momentum u kineskoj privredi je usporio nakon ubrzanog rasta u prvom tromesečju, a sve su glasnije špekulacije da bi kineski zvaničnici morali da aktiviraju jače stimulanse kako bi dostigli projektovanu stopu rasta od oko pet odsto. Državni podaci objavljeni prošle nedelje pokazali su da je kineski izvoz u junu oslabio 12,4 odsto, nakon pada od 7,5 odsto u maju, dok je uvoz smanjen 6,8 odsto (konsenzus -4,0 odsto) u odnosu na majski pad od 4,5 odsto. Izvoz u SAD je najviše pao među glavnim trgovinskih partnerima, dok je snažno porastao na tržište Rusije ali sa niske prošlogodišnje osnove. Kina će danas objaviti nekolicinu važnih makroekonomskih podataka, uključujući i onaj o rastu BDP-u za drugo tromesečje za koji se očekuje da bude na nivou od 7,3 odsto nakon rasta od 4,5 odsto u prvom tromesečju.