NEDELJNI IZVEŠTAJ, 2-6. oktobar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.407,58 -0,30% 4.308,50 +0,48% 13.431,34 +1,60% 15.229,77 -1,02% 3.110,48 0,00%
         

Septembarski silazni trend globalnog tržišta akcija prekinuo je američki izveštaj sa tržišta rada, premda je njegova objava inicijalno donela negativnu reakciju investitora. U fokusu ulagača ponovo su bili visoki prinosi na tržištu obveznica koji su podrili interes za ulaganje u akcije koje su ipak izvukle lagane dobitke na nedeljnom nivou. Indeks S&P 500 dobio je na vrednosti pola procenta, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio 1,6 odsto.

Tržište rada najjače od januara – Američka privreda kreirala je 336 hiljada novih radnih mesta u septembru, znatno iznad konsenzusa od 170 hiljada i za sto hiljada više u odnosu na prethodni mesec. Stopa nezaposlenosti ostala je na 3,8 odsto u odnosu na prognozu od 3,7 procenata. Investitori su dobru stranu izveštaja našli u rastu nadnica koji je bio sporiji nego što je očekivano, sa rastom prosečne satnice od 0,2 odsto mesečno i 4,2 odsto na godišnjem nivou u odnosu na konsenzus od 0,3 i 4,3 odsto, respektivno. Ipak, nakon objave izveštaja, verovatnoća da će Fed podići kamatu još jedan put do kraja godine porasla je na oko 44 odsto. Prethodno je i JOLT pregled pokazao jako tržište rada, ukazujući da je tokom avgusta broj otvorenih pozicija skočio za skoro 700 hiljada u odnosu na jul na 9,61 milion, znatno iznad konsenzusa od 8,8 miliona.

Počinje otplata studentskih kredita – Nakon trogodišnjeg moratorijuma usled pandemije, milioni Amerikanaca će početi ponovo da otplaćuju federalne studentske kredite, što bi moglo doneti negativan efekat za čitavu američku privredu. Više od 40 miliona korisnika ovih kredita duguje preko 1,6 biliona dolara što bi moglo da ugrozi pojedine sektore, u prvom redu proizvođače neesencijale robe. Američka administracija protekle sedmice je odobrila otpuštanje dodatnih studentskih kredita u visini od devet milijardi dolara te je u ukupnom iznosu ova mera oslobodila plaćanja korisnike kredita u visini od 127 milijardi dolara. Vrhovni sud je krajem juna blokirao pokušaj aktuelne američke administracije da oprosti studentske kredite u visini od 430 milijardi dolara odnosno do 20 hiljada dolara po korisniku.

Mogu li lekovi promeniti industriju hrane? – Objava čelnika Walmart-a da se postepeno menjaju navike potrošača usled korišćenja lekova za mršavljenje izazvala je pravu paniku među akcionarima kompanija iz konditorske industrije i srodnih delatnosti. Tako su lideri na tržištu gaziranih napitaka i grickalica, Pepsico i Coca-Cola pretrpeli pad veći od pet procenata, dok je proizvođač „milka“ čokolada, Mondelez, zabeležio pad od nepunih devet procenata. Lekovi poput Ozempic-a, koji oponašaju hormon koji mozgu signalizira sitost, postali su veoma popularni poslednjih godina, a njihova masovna upotreba u budućnosti mogla bi da preoblikuje ponašanja potršača. Premda neke prognoze govore da bi u narednih 10 godina čak sedam odsto američke populacije moglo koristiti ove lekove, teško je poverovati da se prehrambena industrija neće prilagoditi kao što je to činila i u prošlosti.