NEDELJNI IZVEŠTAJ,  3-7. april, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.485,29 +0,63% 4.105,02 -0,10% 12.087,96 -0,10% 15.597,89 -0,20% 3.327,65 +1,67%
         

Nakon izuzetnog prvog kvartala koji je ulagačima doneo natprosečan prinos za jedno tromesečje, protekla praznična trgovačka sedmica nije donela previše uzbuđenja. Tržište akcija je blago osciliralo, a ključni događaj – objava izveštaja sa američkog tržišta rada, došao je u petak kada su berze ostale zatvorene. Indeks S&P 500 neznatno je oslabio tokom sedmice, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao 1,1 odsto nakon što su investitori ponovo u fokus stavili verovatnoću recesije u američkoj privredi.

Usporavanje tržišta rada – Martovski izveštaj sa tržišta rada u SAD bio je u skladu sa očekivanjima, ali i poslao signale da je slika tržišta rada u ranima fazama njegovog usporavanja. Ministarstvo rada saopštilo je da je tokom marta stvoreno dodatnih 236 hiljada radnih mesta dok je februarski podatak revidiran naviše na 326 hiljada. Analitičari su očekivali da je kreirano 238 hiljada radnih mesta. Stopa nezaposlenosti je neznatno pala na 3,5 odsto, ispod očekivanja da će biti zadržana na nivou od 3,6 odsto, nakon što je participacija radne snage (zaposleni i oni koji aktivno traže posao) dostigla najviši nivo u postpandemijskom periodu. Prosečna satnica u martu porasla je 0,3 odsto odnosno 4,2 odsto na godišnjem nivou, što je njen najniži intezitet rasta od juna 2021. godine.

Može li tržište rada zaustaviti rast kamata? – Tržište rada je, dakle, pokazalo blago usporavanje u martu koji je doneo najslabiji rezultat od decembra 2020. godine. Prethodno, objavljen je JOLT pregled za februar koji je pokazao da su američki poslodavci broj otvorenih pozicija smanjili ispod 10 miliona po prvi put u poslednje skoro dve godine. Uprkos postepenim i željenim pomacima na tržištu rada sa aspekta Fed-a, nakon što je izveštaj sa tržišta rada i objavljen verovatnoća da će na majskom zasedanju ova centralna banka podići kamatu za dodatnih 25 baznih poena popela se na skoro na 70 odsto. Doprinos oceni kako razmišlja Fed daće u sredu objava transkripta sa njegovog prethodnog zasedanja kao i javni nastupi nekolicine njegovih članova.

Prognoze 1Q profita sve slabije – Fokus investitora polako se pomera ka rezultatima za prvo tromesečje koje će tradicionalno otvoriti najveće američke banke objavama u petak. Analitičari očekuju da će profiti američkih korporacija u prvom kvartalu oslabiti preko 10 procenata nakon što je pad u četvrtom tromesečju iznosio 5,4 odsto. Ova očekivana najveća korekcija profita u postpandemijskom periodu beleži kontinuirano pogoršanje nakon što je početkom januara očekivan pad od svega četiri procenta. Kada su najveće američke banke u pitanju, očekuje se da će objaviti profit za period januar-mart veći za 4,4 odsto nakon što su u četvrtom tromesečju pretrpele pad profita od 9,5 procenata. Sektor Finansije u okviru indeksa S&P 500 ima najslabiji učinak od početka godine sa negativnim prinosom od 6,7 procenata.