NEDELJNI IZVEŠTAJ, 28. novembar – 2. decembar, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.429,88 +0,24% 4.071,70 +1,13% 11.461,50 +2,09% 14.529,39 -0,08% 3.156,14 +1,76%
         

Uprkos jakom izveštaju sa tržišta rada za novembar koji je u petak usporio rast akcija, na nedeljnom nivou svi berzanski pokazatelji su zabeležili pozitivnu promenu. Izjava Pauela sredinom sedmice da bi Fed mogao da uspori sa rastom kamata već od narednog zasedanja donela je pozitivan sentiment na tržište, pa je Nasdaq u nedelji dobio na vrednosti 2,1 odsto, dok je indeks S&P 500 porastao 1,1 odsto na 4.071,7 poena.

Fed ni u novembru nije usporio tržište rada – Izveštaj Ministarstva rada pokazao je u petak da je tokom novembra kreirano 263 hiljade novih radnih mesta, znatno iznad očekivanja tržišta od 200 hiljada. Stopa nezaposlenosti od 3,7 odsto ostala je u skladu sa konsenzusom. Novembarske nadnice su takođe bile iznad očekivanja analitičara. Prosečna satnica porasla je na mesečnom nivou za 0,6 odsto, što je duplo više od očekivanja tržišta. Na godišnjem nivou satnice su porasle 5,1 odsto, takođe iznad očekivanja od 4,6 odsto. Jako tržište rada ponovo je razvejalo strahove da bi Fed mogao dodatno zaoštriti monetarnu politiku uprkos početku slabljenja inflacije.

Pauel najavio niži rast kamata – Američka centralna banka, Fed, mogla bi da smanji tempo povećanja kamatnih stopa „već u decembru“, rekao je u sredu predsednik Fed-a Džerom Pauel, upozoravajući da je borba protiv inflacije daleko od kraja i da ključna pitanja ostaju bez odgovora, uključujući koliko će stope morati da porastu i u kom vremenskom periodu. Iako prvi čovek Fed-a nije dao procenu terminalne stope, rekao je da će biti „nešto viša“ od 4,6 odsto koliko su zvaničnici ove centralne banke naveli u septembarskoj projekciji. Naredne sedmice je poslednje zasedanja Fed-a u tekućoj godini i analitičari očekuju da će uslediti povećanje kamate od 50 baznih poena.

Inflacija u evrozoni usporila na 10% – Potrošačke cene u evrozoni u novembru pale su više od očekivanog na 10,0 odsto, pokazali su preliminarni podaci Eurostat-a. Novembarska inflacija je niža u odnosu na oktobar, kad je iznosila 10,6 odsto na godišnjem nivou, i ispod prognoza ekonomista od 10,4 odsto. Međutim, aktuelna inflacija je i dalje veoma visoka u poređenju sa podacima u protekle dve decenije i pet puta je viša od cilja od dva odsto koji targetira Evropska centralna banka (ECB). ECB će se sastati 15. decembra kada bi trebalo da donese novu odluku o dizanju kamate, ovaj put u nešto relaksiranijoj atmosferi s obzirom na početak slabnjenja inflacije i ojačani kurs evra prema dolaru.