NEDELJNI IZVEŠTAJ, 30. oktobar – 3. novembar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.061,32 +5,07% 4.358,34 +5,85%
13.478,28 +6,61% 15.189,25 +3,42% 3.030,80 +0,43%
         

Američko tržište akcija zabeležilo je snažan rast protekle sedmice, nakon što su investitori dobili nekolicinu signala da bi ciklus podizanja kamata od strane Fed-a mogao biti okončan. Svega nedelju dana nakon što su glavni berzanski indeksi uplovili u tehničku korekciju usledio je snažan oporavak od skoro šest procenata mereno indeksom S&P 500. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, nakon što je došlo do oštrog pada prinosa na državne obveznice uknjižio je nedeljni skok od 6,6 odsto.

Da li je Fed gotov sa ciklusom dizanja kamata? – Američka centralna banka, Fed, protekle sedmice je očekivano zadržala kamatnu stopu nepromenjenu na nivou 5,25-5,50 odsto gde se nalazi od jula. Fed je promenio ocenu aktuelne privredne aktivnosti ocenivši da je „porasla snažnim tempom“, dok je za porast zaposlenosti naveo da je ublažen iako je i dalje snažan. Fed nije sugerisao namere u pogledu decembarskog zasedanja, dok su investitori smanjili verovatnoću još jednog podizanja kamata do kraja godine. Kada je reč o visokim prinosima na tržištu obveznica, Fed je saopštio da nema nameru da promeni pristup smanjivanja portfelja dužničkih hartija koje je nakupio tokom godina monetarnih intervencija. Fed trenutno smanjuje portfelj trezoraca i hipotekarnih hartija za 95 milijardi dolara mesečno, a čelnik ove centralne banke, Pauel, je naglasio da je ova mera mali faktor koji utiče na rast prinosa.

Tržište rada u oktobru slabije od očekivanja – Američko tržište rada tokom proteklog meseca zabeležilo je usporavanje kreiranja radnih mesta, sa dodatih 150 hiljada radnih mesta u odnosu na očekivanih 170 hiljada. Ovo je pre svega posledica štrajka radnika u auto-industriji koji je značio smanjenje novih poslova u industrijskom sektoru. Stopa nezaposlenosti je porasla na 3,9 odsto, što je njen najviši nivo od januara 2022. godine, u odnosu na očekivanih 3,8 odsto kao i prethodnog meseca. Stopa participacije radne snage blago je opala na 62,7 odsto, dok je ova kategorija smanjena 201 hiljadu građana. Prosečna satnica porasla je 0,2 odsto na mesečnom nivou, ispod očekivanih 0,3 odsto, dok je na godišnjem nivou rast iznosio 4,1 odsto, iznad konsenzusa od 4,0 odsto. Nakon objavljenog izveštaja, verovatnoća da bi Fed na decembarskom zasedanju mogao povećati kamatu pala je na ispod pet procenata.

Korporativni profiti ponovo rastu – Nakon što je više od 80 odsto kompanija iz indeksne korpe S&P 500 objavilo poslovne rezultate, gotovo je izvesno da su američke korporacije ostvarile rast profita u trećem tromesečju. Ovaj pozitivan rezultat dolazi nakon tri vezana kvartala pada profita koji je u velikoj meri korelirao sa izbijanjem visoke inflacije i rastom cene zaduživanja. Oko 82 odsto kompanija koje su objavile rezulate su premašile očekivanu profitabilnost, što je iznad 10-ogodišnjeg proseka od 74 odsto. Nakon ovih objava, korporativni profiti su za 3,7 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je pre početka sezone objave rezultata očekivan nastavak trenda pada profitabilnosti. Osam od 11 sektora su zabeležili rast profita, a među njima nisu energetika, zdravstvena zaštita i materijali.