NEDELJNI IZVEŠTAJ, 18-22. mart, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
39.475,90 +1,97% 5.234,18 +2,29%
16.428,82 +2,85% 18.212,63 +1,62% 3.048,03 -0,22%
         

Nakon dve vezane sedmice pada, američko tržište akcija zabeležilo je najveći nedeljni skok u tekućoj godini u kojoj već beleži rast od skoro 10 procenata, što je iznad njegovog prosečnog godišnjeg prinosa. Podsticaj rastu tržišta dao je Fed koji nije doneo neprijatno iznenađenje u pogledu očekivanog broja smanjenja kamata ove godine. Indeks S&P 500 dodao je na vrednosti 2,3 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio u sedmici skoro tri odsto.

Fed i dalje na tri smanjenja kamata u 2024. – Fed i dalje očekuje tri smanjenja kamata ove godine, najavili su nakon martovskog zasedanja članovi Odbora ove centralne banke. Projekcije Odbora očekuju dodatna tri smanjenja kamata u 2025. što je jedno manje u odnosu na decembarsku objavu, potom tri smanjenja u 2026. i dva nakon toga pre nego što kamata padne na oko 2,6 odsto što je „neutralna stopa“ koja se sagledava niti kao restiktivna ni kao stimulativna. Očekivano, ključna kamata ostala je u rasponu 5,25-5,50 procenata, gde se nalazi od jula 2023. godine. Čelnik Fed-a, Pauel, nije elaborirao oko pitanja tajminga smanjenja kamata, napomenuvši da očekuje njihov pad sve dok makro podaci to podržavaju. Međutim, dodao je i da je spreman da zadrži aktuelni raspon stopa, ukoliko to bude potrebno. Kada su u pitanju makroekonomska očekivanja, Fed očekuje ubrzanje rasta BDP-a sa decembarskih 1,4 odsto na 2,1 odsto u 2024. godini, dok se nezaposlenost očekuje na četiri odsto, što je takođe bolja prognoza. Bazna inflacija, merena troškovima lične potrošnje, očekuje se na nivou od 2,6 odsto, što je 20 baznih poena više u odnosu na prošlu prognozu.

Apple prvi put na radaru Bajdenove administracije – Američko ministarstvo pravde podiglo je tužbu protiv Apple-a, što je prvi veliki antimonopolski postupak protiv proizvođača iPhone-a od strane Bajdenove administracije, koja se poziva na to da je ova kompanija monopolizovala tržište pametnih telefona. Apple se pridružuje listi velikih tehnoloških kompanija koje su tužili američki regulatori, uključujući Alphabet-ov Google, kompanije Meta Platforms i Amazon u vreme administracija bivšeg predsednika Trampa i aktuelnog Bajdena. „Potrošači ne bi trebalo da plaćaju veće cene jer kompanije krše antimonopolske zakone“, naveo je u saopštenju državni tužilac, dodavši da će se takva praksa nastaviti ukoliko kompanija ne bude sprečena. Građanska tužba optužuje Apple za nezakonit monopol na pametne telefone koji se održava nametanjem ugovornih ograničenja i uskraćivanjem ključnog pristupa developerima. Apple je već bio predmet antimonopolskih istraga u Evropi, Japanu i Koreji, kao i tužbi poslovnih partnera kao što je firma Epic Games. I pre ovog problema, akcije kompanije su bile pod pritiskom slabije prodaje iPhone-a pa od početka godine beleže minus veći od 10 procenata.

NIKE ponovo odložio oporavak poslovanja – Akcije najvećeg svetskog proizvođača sportske opreme, NIKE, pale su u petak nakon objave rezultata skoro sedam procenata pošto je ova kompanija ponovo razočarala ulagače datim poslovnim izgledima. NIKE očekuje da prihodi padnu niskom jednocifrenom stopom u prvoj polovini fiskalne godine koja počinje u junu. Tržište je očekivalo oporavak prodaje na četiri odsto u prvih šest meseci nove fiskalne godine i rast od šest procenata u drugoj polovini godine. Uprkos očekivanom padu prihoda u prvoj polovini fiskalne godine uprava kompanije očekuje rast prihoda i dobiti na nivou čitave godine, isključujući uticaj višegodišnjeg plana smanjenja troškova. Plan restrukturiranja NIKE je najavio u decembru, sa ciljem da se naprave uštede u naredne tri godine od dve milijarde dolara, kao odgovor na slabiju prodaju. U februaru je najavljeno smanjenje radne snage za dva odsto, a otkazi će biti sprovođeni u dve faze. Akcije NIKE-a u poslednjih godinu dana oslabile su za petinu i nalaze se ispod nivoa gde su bile pre početka pandemije u proleće 2020. godine.