NEDELJNI IZVEŠTAJ, 27. novembar – 1. decembar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
36.245,50 +2,42% 4.594,63 +0,77%
14.305,03 +0,38% 16.397,52 +2,30% 3.031,64 -0,31%
         

Akcije na Volstritu nastavile su uzlazni trend protekle sedmice i stigle do najvišeg nivoa u više od godinu dana, nakon što je tržište dobilo dodatne signale Fed-a da je završeno sa povećanjem kamata. Indeks S&P 500, koji je tokom novembra dobio na vrednosti skoro devet procenata, porastao je 0,8 odsto i stigao nadomak nivoa od 4.600 poena. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, koji je tokom proteklog meseca porastao više od 10 procenata, dodao je prošle sedmice skromnih 0,4 odsto.

Pauel ohrabrio ulagače iako nije zaključio ciklus dizanja kamata – Čelnik Fed-a, Pauel, izjavio je da „restriktivna monetarna politika“ usporava ekonomsku aktivnost, što su investitori protumačili kao signal da je Fed verovatno završio sa povećanjem kamatnih stopa, iako takav iskaz nije bio deo zvaničnog saopštenja. On je raspravu o smanjenju kamata nazvao „preuranjenom“, napomenuvši da bi još povećanja kamata moglo biti na pomolu. Naredno zasedanje Fed-a biće 12-13. decembra, a očekuje se da će kamate ostati napromenjene kao što je to bio slučaj i na prethodna dva zasedanja. Na ovoj liniji bile su objave i inflatornih kretanja putem indeksa troškova lične potrošnje (PCE indeks) koji je vodeća mera Fed-a za inflaciju. Bazni indeks pokazao je rast u oktobru od 0,2 odsto mesečno odnosno 3,5 odsto godišnje, u skladu sa očekivanjima tržišta. Opšti indeks bio je na nivou od 3,0 odsto godišnje, zahvaljujući pre svega padu cena energenata od 2,6 odsto mesečno.

Inflacija u evrozoni ubrzano pada – Trend ubrzanog pada inflacije pokazuju i privrede evrozone u kojoj je inflacija preliminarno usporila u novembru na godišnju stopu od 2,4 odsto sa 2,9 prethodnog meseca. Bazna inflacija, koja isključuje volatilne stavke kao što su energenti, hrana, alkohol i cigarete, takođe je bila ispod očekivanja, spustivši se na 3,6 odsto sa 4,2 odsto u oktobru. Inflacija je trenutno znatno niža u odnosu na maksimum od 10,6 odsto registrovanih u oktobru prošle godine. U najvećim privredama evrozone, Nemačkoj i Francuskoj, inflacija je oslabila na 2,3 odnosno 3,8 odsto, respektivno. U odvojenom izveštaju, objavljeno je da je stopa nezaposlenosti u evrozoni u oktobru ostala na rekordno niskom nivou od 6,5 odsto uprkos pada privrede ovog bloka u trećem tromesečju. Slično kao i američki indeksi, ključna evropska tržišta akcija zabeležila su veliki oporavak tokom novembra, te je nemački DAX od početka novembra skočio skoro 11 procenata i stigao na jedan odsto od istorijskog maksimuma iz jula ove godine.

Američki BDP u 3Q rastao godišnjom stopom od 5,2% – Američka privreda u trećem tromesečju rasla je čak i bržom stopom nego što je pokazalo inicijalno čitanje, saopštilo je američko Ministartstvo za trgovinu. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem kvartalu godišnjom stopom od 5,2 odsto, u odnosu na 4,9 odsto u prvom čitanju i konsenzus od 5,0 odsto. Revizija naviše došla je pre svega od povećanih nerezidencijalnih ulaganja u osnovna sredstva koja su porasla 1,3 odsto, istina usporenijim tempom u odnosu na prethodni kvartal. Državna potrošnja je takođe doprinela rastu BDP-a stopom od 5,5 odsto. Lična potrošnja koja inače čini najveći deo BDP-a porasla je svega 3,6 odsto u odnosu na inicijalnu procenu od 4,0 odsto. Američko tržište rada, koje će u petak prikazati podatke za novembar, daje snažnu potporu jakoj privredi sa stopom nezaposlenosti ispod četiri odsto u poslednje skoro dve godine. Uprkos blagom hlađenju, prosečan broj dodatnih radnih mesta u tekućoj godini je znatno iznad istorijskog proseka – 239 hiljada.