NEDELJNI IZVEŠTAJ, 18-22. decembar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
37.385,97 +0,22% 4.754,63 +0,75%
14.992,97 +1,21% 16.706,18 -0,27% 2.914,78 -0,55%
         

Američke akcije primakle su se prošle sedmice na samo jedan procenat od istorijskog maksimuma, nakon što su investitori nastavili da surfuju na talasu optimizma u vezi sa očekivanim smanjenjem kamata naredne godine. Istina, prošlonedeljni dobici nisu bili intezivni, pa su reperni indeksi registrovali pozitivnu promenu u rasponu 0,8 do 1,2 odsto. No, S&P 500 je u decembru dobio na vrednosti preko četiri procenta odnosno dobitak od početka godine iznosi 24 odsto.

Optimizam oko niže inflacije još drži investitore – Najava Fed-a da je intezivni ciklus rasta kamata verovatno okončan i da bi naredne godine mogli posmatrati suprotan trend još uvek greje pozitivan sentiment tržišta. Prošle nedelje objavljen indeks troškova lične potrošnje, koga Fed smatra najboljim indikatorom inflacije, potvrdio je ovo stanovište i doprineo nastavku uzlaznog trenda akcija. Bazni indeks troškova lične potrošnje u novembru porastao je 0,1 odsto mesečno odnosno 3,2 odsto godišnje, što je okvirno bilo u skladu sa očekivanjima tržišta. Na šestomesečnom nivou, ovaj pokazatelj je porastao 1,9 odsto, što pokazuje da bi nastavak ovog trenda mogao ukazati da je Fed postigao svoj cilj srednjoročnog targetiranja inflacije na nivou od oko dva odsto. Opšti indeks troškova lične potrošnje, koji uključuje i troškove hrane i energenata, pao je na mesečnom nivou 0,1 odsto, dok je u odnosu na novembar prošle godine skočio 2,6 odsto. Ovo je bio prvi mesečni pad ovog pokazatelja još od inteziviranja pandemije u aprilu 2020. godine.

NIKE i dalje traži stazu oporavka – I dok su prošle sedmice akcije mahom beležile uzlazni trend, na udaru se našao sektor maloprodaja u industriji sportske opreme nakon što je NIKE razočarao kvartalnim rezultatima i najavama za budući period. Ovaj najveći igrač u industriji sportske obuće i odeće ostvario je mešovite poslovne rezultate u fiskalnom drugom tromesečju – prihodi su neznatno porasli i bili su ispod očekivanja, dok su profitne margine nastavile trend oporavka. Međutim, uprava kompanije je srezala izglede u pogledu rasta u fiskalnoj 2024. godini, pozvavši se na lošije tržišne uslove u EMEA regionu i Kini, te i dalje prisutan ambijent u kojem dominiraju rasprodaje. NIKE sada očekuje rast prihoda stopom od jedan odsto u odnosu na prethodnu prognozu rasta srednjom jednocifrenom stopom. Akcije NIKE nakon objave rezultata stropoštale su se skoro 12 procenata na 108 dolara, dok su od početka godine u minusu oko osam procenata.

BoJ nastavila ultra ekspanzivnu monetarnu politiku – Centralna banka Japana (BoJ) zadržala je ultra labave postavke monetarne politike, što je bio široko očekivani potez, pošto je banka odlučila da sačeka više dokaza o tome da li će plate i cene porasti dovoljno da opravdaju prelaz sa masivnih monetarnih stimulansa. BoJ takođe nije promenila svoje smernice za ekpanzivnu monetarnu politiku, što je ugasilo nade među investitorima da će promeniti jezik saopštenja signalizirajući kratkoročni kraj negativnih kamatnih stopa. Zvaničnici BoJ saopštili su da se čini da se cene i plate kreću u pravom smeru, a sindikati i velike firme signaliziraju šansu za održivi rast plata naredne godine. Međutim, ukazano je na neizvestost oko toga da li će uspostaviti pozitivan ciklus nadnice-inflacija. Na dvodnevnom sastanku koji je završen u utorak, BoJ je zadržala kratkoročnu ciljanu kamatnu stopu na -0,1 odsto, a prinos na desetogodišnje državne obveznice na oko nula odsto. Anatičari ocenjuju da će BoJ okončati politiku negativnih stopa sledeće godine, a polovina anketiranih veruje da će prekretnica biti u aprilu.