NEDELJNI IZVEŠTAJ, 31. oktobar – 4. novembar, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
32.403,22 -1,40% 3.770,55 -3,35% 10.475,25 -5,65% 13.459,85 +1,63% 3.070,80 +5,31%
         

Američko tržište akcija prekinulo je u petak četvorodnevni silazni trend ali nije uspelo da u većoj meri ublaži nedeljne gubitke. Najava Fed-a da će kamate biti na višem nivou nego što se očekivalo u septembru obojila je tržište pesimizmom pa je Nasdaq zabeležio najveći nedeljni pad od januara od 5,7 odsto, dok je indeks S&P 500 pao 3,4 procenta. Nemački DAX završio je sedmicu u plusu, delimično usled špekulacija o ukidanju politike nultog covid-a u Kini koje su snažano oporavile berze u Šangaju i Hong Kongu.

Fed najavio sporije dizanje kamata, ali i njen viši nivo – Američka centralna banka, Fed, odlučila je prošle sedmice da i četvrti put zaredom podigne ključnu kamatnu stopu za 75 baznih poena, koja je nakon ovog povećanja dostigla raspon 3,75-4,00 odsto. Čelnik ove centralne banke, Pauel, nagovestio je moguće usporavanje rasta kamata, ali je izneo očekivanje da će terminalna stopa biti na višem nivou u odnosu na septembarsko očekivanje od 4,6 odsto. Nakon konferencije investitori projektuju dostizanje terminalne stope u maju na nivou od 5,09 odsto. Tržište akcija je reagovalo oštrim padom dok su porasli prinosi na obveznice.

Tržište rada u oktobru iznad očekivanja – Američka privreda u oktobru kreirala je 261 hiljadu novih radnih mesta, saopštilo je Ministarstva rada, što je bilo iznad očekivanja analitičara od 205 hiljada. Iako je bolji od očekivanja, oktobarski podatak predstavlja najmanje mesečno povećanje još od decembra 2020. godine. Ipak, koliko sporo ide „hlađenje“ tržišta rada pokazuje i podatak da je pre izbijanja pandemije prosečan mesečni broj dodatih radnih mesta bio znatno niži, na nivou od 164 hiljade. Stopa nezaposlenosti u oktobru, pak, povećala se na 3,7 odsto sa prognoziranih 3,5 procenata. Mešoviti podaci sa tržišta rada verovatno neće promeniti putanju Fed-a – tržište očekuje podizanje kamate za još 50 baznih poena u decembru i još jedno takvo povećanje u februaru.

Ima li popuštanja kineske covid politike? – Špekulacije da kineske vlasti razmatraju popuštanje pandemijskih restrikcija snažno su pogurale kineske akcije i akcije globalnih kompanija koje u velikoj meri zavise od ovog tržišta. Šangajska berza zabeležila je najbolju nedelju od jula 2020. godine, dok je Hong Kong skočio najjačim intezitetom u zadnjih sedam godina. Kineski najviši zdravstveni zvaničnici u subotu su, pak, ponovili posvećenost postojećoj politici napominjujući da bi situacija mogla biti „gora i kompleksnija“ kako zemlja ulazi u zimsku sezonu gripa. Doprinos rastu kineskih akcija dalo je i okončanje misije američkih oditorskih regulatora koji su sprovodili inspekciju kineskih kompanija u Hong Kongu.