NEDELJNI IZVEŠTAJ, 24-28. oktobar, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
32.861,80 +5,72% 3.901,06 +3,95% 11.102,45 +2,24% 13.243,33 +4,03% 2.915,93 -4,05%
         

Nova turbulentna sedmica na Volstritu okončana je solidnim dobicima, nakon što su u petak podaci o ličnoj potrošnji bili u skladu sa očekivanjima i uneli dozu optimizma na tržište. Prethodno u sedmici sve tehnološke kompanije, osim Apple-a, listom su razočarale investitore, a pojedine su pretrpele dvocifrene gubitke. Dow Jones je na nedeljnom nivou porastao 5,7 odsto, indeks S&P 500 je skočio nepunih četiri odsto, dok je Nasdaq nedelju završio u plusu 2,2 odsto.

Velike tehnološke kompanije na nizbrdici – Neračunajući Apple, sve velike tehnološke kompanije koje su protekle sedmice objavile rezultate pretrpele su oštar pad tržišne vrednosti. Meta Platforms je izgubila na vrednosti skoro 25 procenata nakon što je ponovo razočarala ulagače sa najavljenim obimom ulaganja u metaverzum. Alphabet je podbacio i u pogledu prihoda i profita, dok su Microsoft i Amazon dali skromna očekivanja za tekući kvartal. Apple je lagano potukao očekivanja za protekli kvartal, dok su investitori pozitivno ocenili i očekivano usporavanje u prazničnom kvartalu koje bi trebalo da donese skroman rast poslovanja od tri procenta.

ECB digla kamatu ali i poslala signale usporavanja – Evropska centralna banka (ECB) je očekivano podigla kamate za 75 baznih poena, drugi put zaredom, ali je i poslala signale da bi moglo da usledi usporavanje u podizanju kamata s obzirom na sve veće recesione pritiske. ECB je saopštila da će naredna podizanja kamata  zavisiti od makro podataka i biće odlučivana sastanak po sastanak, dok još uvek nema nagoveštaja kada bi moglo da usledi smanjivanje velikog portfelja hartija od vrednosti koje je nakupila tokom proteklih godina. Evro je nakon izveštaja oslabio jedan odsto, dok su prinosi na obveznice takođe zabeležili oštar pad.

Kongres KP Kine uzburkao berze – Završetak kongresa KP Kine doneo je razočaranje među investitore koji su dobili sve samo ne signale koje su očekivali. Lider ove druge po veličini svetske privrede ponovo je prozvao najbogatije biznismene u zemlju, pozvavši na „regulisanje mehanizma akumulacije bogatstva“, dok je stalni komitet politbiroa, najmoćnijeg tela koje donosi odluke u vladi, popunio sa lojalnim ljudima koji uglavnom nisu protržišno orijentisani. Ove informacije kao i nastavak stroge primene pandmeijske politike oštro su oborili kineske akcije protekle sedmice. Šangajska berza je pala 4,1 odsto, dok je hongkoški Hang Seng koji je osetljivi zbog većeg učešća stranih investitora oslabio preko osam procenata.