NEDELJNI IZVEŠTAJ, 17-21. oktobar, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
31.082,56 +4,89% 3.752,75 +4,74% 10.859,72 +5,22% 12.730,90 +2,36% 3.038,93 -1,08%
         

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su snažan rast protekle sedmice, premda je nekoliko važnih korporativnih objava bilo ispod očekivanja tržišta. Zamah snažnom rastu dale su naznake iz Fed-a da postoji debata među njegovim zvaničnicima da li nastaviti i dalje sa agresivnim dizanjem kamata. Nakon velikog skoka u petak, indeks S&P 500 i Dow su nedelju završili rastom od skoro pet procenata, dok je Nasdaq registrovao skok od 5,2 odsto.

Fed na prekretnici – I dok je sasvim izvesno da će Fed na zasedanju početkom novembra ponovo podići kamatu za 75 baznih poena na raspon 3,75-4,00 procenata, među zvaničnicima Fed-a javila se debata da li bi nakon toga trebalo usporiti naglo podizanje kamata kako američka privreda ne bi upala u recesiju. Kako je ranije objavljeno, zvaničnici Fed-a očekuju da bi kamata trebalo da poraste naredne godine na nivo između 4,5 i 5,0 procenata kako bi omogućila pad inflacije prema targetu centralne banke od dva odsto. Signali koje su prošle sedmice počeli da šalju pojedini zvaničnici Fed-a podstakli su snažan optimizam ulagača koji oporavak tržišta akcija uglavnom vezuju za ublažavanje agresivne politike ove centralne banke.

Snap ponovo šokirao tržište – Po treći put za relativno kratko vreme razočaravajući rezultati društvene mreže Snap oborili su listom sve kompanije koje prihode ostvaruju od reklamiranja na Internetu, šaljući nove signale da se ekonomsko usporavanje ubrzava. Snap je u četvrtak objavio najsporiji kvartalni rast prodaje otkada je listiran na berzi, saopštivši da je pad u reklamnim budžetima nastavio da pritiska rezultate. Ova objava oborila je u petak vrednost i velikih konkurenata kao što su Meta Platforms i Alphabet, ali je odličan trgovački dan doprineo da njihovi gubici budu u potpunosti ili delimično izbrisani. Alphabet će rezultate za treći kvartal objaviti u sredu, dok će Meta izaći na crtu investitorima dan kasnije.

Sezona korporativnih objava se zahuktava – Oko petine kompanija iz korpe indeksa S&P 500 objavilo je poslovne rezultate za treće tromesečje koji su mahom bili iznad očekivanja, ali stopom ispod 5-ogodišnjeg i 10-ogodišnjeg proseka. Netflix je nakon dva kvartala pada zabeležio rast broja pretplatnika i zabeležio snažan skok vrednosti, dok su Teslini prihodi bili ispod očekivanja, nakon što je kompanija prodala manje automobila u odnosu na broj proizvedenih. Ove nedelje sezona kvartalnih rezultata dostiže vrhunac s obzirom da će izveštaje objaviti, između ostalih, četiri najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji (Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon) i verovatno opredeliti kratkoročni smer tržišta.