NEDELJNI IZVEŠTAJ,  24-28. jul, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
35.459,29 +0,66% 4.582,23 +1,01% 14.316,66 +2,02% 16.469,75 +1,81% 3.275,93 +3,42%
         

Protekla trgovačka sedmica donela je zasedanja ključnih svetskih centralnih banaka, Fed-a i ECB-a, te objave kvartalnih rezultata poslovanja velikog broja kompanija. I makroekonomski i korporativni događaji poduprli su uzlazni smer tržišta koji je bio naročito intezivan u petak kada su objavljeni povoljni podaci o američkoj inflaciji. Indeks S&P 500 dodao je u sedmici jedan odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao dva procenta.

Fed skinuo recesiju s dnevnog reda – Fed je protekle sedmice, u skladu sa očekivanjima, podigao kamatu na najviši nivo u poslednje 22 godine od 5,25-5,50 odsto, ali nije dao jasne smernice da li ćemo biti svedoci još jednog povećanja do kraja godine. Očekivanja tržišta po ovom pitanju nisu se mnogo promenila – šanse za novi rast kamata na narednom zasedanju Fed-a nalaze se neznatno iznad nivoa od 50 procenata. Članovi Odbora Fed-a u saopštenju su ponovili opis inflacije kao „povišenu“ i unapredili karakter privrednog rasta sa „skromnog“ na „umeren“. Ponovljeno je da je bankarski sektor „zdrav i otporan“, uz upozorenje da se očekuje da će zaoštravanje uslova zaduživanja uticati na privredu nakon propasti tri regionalne američke banke. Ključni deo Fed-ovog zasedanja ipak je bila njegova ocena da, uprkos tome što i dalje očekuje značajno uporavanje rasta, više ne predviđa recesiju američke privrede u tekućoj godini.

ECB podigla kamatu, evro ipak oslabio – Kao što je bilo očekivano, Evropska centralna banka (ECB) je povećala kamatu za dodatnih 25 baznih poena na 3,75 odsto. Time je zaokružena kalendarska godina kontinuiranog povećanja kamata u evrozoni, u pokušaju ove centralne banke da se izbori sa inflatornim pritiscima. ECB je saopštila da „inflacija nastavlja da pada, ali da se i dalje očekuje da će predugo ostati previsoka“. Inflacija u evrozoni u junu pala je na 5,5 odsto sa 6,1 odsto u maju, ali se i dalje nalazi iznad targeta ECB-a od dva odsto. Centralna banka nije podelila nikakve buduće smernice o predstojećim potezima, ali je povećala mogućnost potencijalne pauze u povećanju kamatnih stopa u septembru. Na konferenciji za medije čelnica banke, Lagar, pozvala se na buduće podatke koji treba da ocene smer u kojem će ići ECB, dok je glavna reakcija tržišta bilo slabljenje evra koji je nakratko pao i ispod nivoa od 1,10 prema dolaru.

Imaju li tehnološke akcije dodatnog momentuma? – Proteklu sedmicu obeležile su objave tri velike tehnološke kompanije, od kojih su najveći digitalni oglašivači, Alphabet i Meta Platforms, podstakli veliki deo rasta Nasdaq-a protekle sedmice. Meta je zahvaljujući oporavku tržišta oglašavanja i jačoj konkurentntskoj poziciji prema Tik-Toku ostvarila dvocifrenu stopu rasta u kvartalu, i najavila ubrzanje prihoda u tekućem tromesečju. Alphabet nije impresionirao rastom prihoda u reklamnom segmentu, ali je segment cloud-a zadržao visoku stopu rasta iz prvog tromesečja. S druge strane, Microsoft je takođe potukao očekivanja tržišta, ali i zabrinuo ulagače sporijim rastom cloud poslovanja, ali i ocenom da se značajniji efekti od primene veštačke inteligencije neće desiti u tekućoj kalendarskoj godini. Ove sedmice Apple i Amazon će zaokružiti sezonu objava najvećih tehnoloških kompanija koja je, barem u ovom momentu posmatrano, bila dovoljna ne samo da se održe visoka vrednovanja ovih tržišnih lidera.