NEDELJNI IZVEŠTAJ, 17-21. jun, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
39.150,33 +1,45% 5.464,62 +0,61%
17.693,38 +0,03% 18.185,23 +1,02% 2.998,14 -1,14%
         

Uprkos korekciji u poslednja dva trgovačka dana, američko tržište akcija registrovalo je uzlazni trend i treću sedmicu zaredom. Centralni događaj u nedelji bio je novi uspon proizvođača čipova, NVIDIA, koji je postao najveća kompanija na svetu, ali tu zvezdu nije uspeo da održi i do kraja nedelje. Indeks S&P 500, koji je tokom sedmice po prvi put u istoriji premašio 5.500 poena, sedmicu je završio u plusu 0,6 odsto, ispod ove psihološke granice.

NVIDIA dodirnula tron Volstrita – NVIDIA je u utorak postala i zvanično najveća kompanija na svetu, nakon što je nastavljen impresivan rast vrednosti ove kompanije koja je već neko vreme vodeća zvezda buma primene generativne veštačke inteligencije (AI). Počev od javne promocije četbota, ChatGPT, krajem 2022. godine, ova kompanija je povećala vrednost oko deset puta, ostavivši iza sebe trend osvajanja globalnog trona najvećih kompanija koji do sada nije beležen u berzanskoj istoriji. Istina, akcije ove kompanije strmoglavile su se veoma brzo u četvrtak i petak, izbrisavši preko 200 milijardi dolara tržišne kapitalizacije nakon što su usledile dobitodonosne prodaje, delimično i kao posledica trećeg petka u junu kada  tradicionalno ističu opcije na akcije i indekse akcija. Uprkos korekciji na nedeljnom nivou od oko četiri odsto, NVIDIA u tekućoj godini beleži rast od 155 procenata i čini više od pet procentnih poena u rastu indeksa S&P 500 koji iznosi preko 14 procenata.

Privreda evrozone daleko od oporavka – Junski PMI podaci o poslovnoj aktivnosti američke privrede bili su više nego ohrabrujući. PMI dominantnog uslužnog sektora porastao je sa majskih 54,8 na 55,1 poen, dok je kompozitni pokazatelj, koji obuhvata i proizvodni sektor, porastao na 54,6 poena, neznatno iznad majskog podatka. Istovetni podaci za privredu evrozone bili su kudikamo manje povoljni. Iako je poslovna aktivnost u ovom ekonomskom i političkom bloku ostala iznad nivoa od 50 poena i beleži kakav-takav rast, junski kompozitni PMI pokazatelj pao je sa majskih 52,2 na 50,8 poena, nakon što je i uslužni sektor počeo da posustaje, dok je industrija pogoršala ionako loše stanje. Ovu situaciju nije moglo da ublaži ni junsko smanjenje kamata ECB-a, ali je barem ova centralna banka iz izveštaja dobila povoljne signale da cene usluga nastavljaju da padaju što bi moglo omogućiti još dva smanjenja kamata do kraja godine čemu se investitori nadaju.

BoE veoma blizu početka smanjenja kamata – Centralna banka Engleske (BoE) protekle sedmice nije smanjila ključnu kamatnu stopu, premda je privreda ove zemlje među prvima zabeležila inflaciju koju mahom targetiraju centralne banke. Ključna stopa BoE od avgusta prošle godine nalazi se na 16-ogodišnjem maksimumu od 5,25 odsto, a kao i na majskom sastanku članovi Odbora su skorom 7-2 glasali da kamata ostane nepromenjena. BoE je u saopštenju navela da je inflacija dostigla target ove centralne banke, te da su indikatori „kratkoročnih inflatornih očekivanja“ i rast nadnica oslabili. Dan pre odluke BoE, objavljena je majska inflacija koja je pala na dva odsto, dostižući target centralne banke pre nego što se to desilo u SAD i evrozoni, iako je privreda Velike Britanije trpela mnogo oštriji rast cena u poslednje dve godine. Nakon nepromenjene stope u junu, tržište očekuju pad kamate u avgustu sa verovatnoćom od 50 odsto, nešto većom nego što je to bio slučaj pre zasedanja.