NEDELJNI IZVEŠTAJ,  3-7. jul, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.735,01 -1,95% 4.398,95 -1,16% 13.660,72 -0,92% 15.603,4 -3,37% 3.196,61 -0,17%
         

Akcije na Njujorškoj berzi protekle sedmice zabeležile su pad vrednosti, nakon snažnog rasta u prvih šest meseci uprkos i dalje rastućim kamatama i pojačanim recesionim pritiscima. Indeks S&P 500 oslabio je 1,2 odsto, spustivši se ispod nivoa od 4.400 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, okrnjen tek jedan odsto nakon strahovitog skoka u prvih šest meseci.

Tržište rada jako, premda ispod konsenzusa – Izveštaj sa tržišta rada za jun bio je ispod konsenzusa i pokazao je najslabiji rast zapošljavanja u SAD još od decembra 2020. godine. Junski broj novozaposlenih dostigao je 209 hiljada, što je bilo ispod očekivanih 240 hiljada, dok je stopa nezaposlenosti pala 0,1 procentni poen na 3,6 odsto. Rast nadnica došao je neznatno iznad očekivanja. Prosečna satnica povećana je na mesečnom nivou 0,4 odsto odnosno 4,4 odsto godišnje i trenutno raste brže od inflacije, te je ovo i dalje najveća briga Fed-a. Stoga se čini se da junski izveštaj sa tržišta rada nimalo neće promeniti izglede oko Fed-ovog ciklusa dizanja kamata do kraja godine, a tako misle i učesnici na tržištu koji i dalje procenjuju rast kamata do kraja godine od 50 baznih poena.

U transkriptima Fed-a ništa novo – Nakon što je na junskom zasedanju Fed je zadržao kamatu u rasponu 5,00-5,25 odsto, prošle sedmice su obelodanjeni transkripti sa ovog sastanka koji je pokazao da su skoro svi članovi Odbora podržali nastavak povećanja kamata nakon pauze u junu. Kako transkripti pokazuju, bilo je članova Odbora koji su bili za povećanje stope i na sastanku u junu, usled zabrinutosti zbog „veoma jakog“ tržišta rada i momentuma u privredi. Članovi Odbora procenjuju da će terminalna stopa (kamata na vrhuncu) u 2023. godini dostići 5,6 odsto u odnosu na 5,1 odsto koliko je očekivano u martu, što sugeriše još dva povećanja u narednom periodu. Tržište trenutno očekuje sa verovatnoćom od oko 86 odsto da će Fed na zasedanju 25-26. jula podići kamatu za 25 baznih poena.

Meta novom aplikacijom cilja tržište Twitter-a – Prošla sedmica donela je novi duel američkih kapitalista, ovaj put Zakerberga i Maska, nakon što je osivač Facebook-a lansirao aplikaciju Threads koja bi trebalo da bude pravi izazov posrnulom Twitter-u koji pokušava da se konsoliduje nakon prošlogodišnjeg preuzimanja i restrukturiranja koje još uvek traje. Instagram i Facebook imaju dugu i uspešnu istoriju kopiranja proizvoda od Internet konkurenata. Funkcija Reels je bio odgovor kompanije na TikTok-ove viralne video aplikacije, a funkcija Stories usledila je nakon uspona Snapchat-a. Svega nekoliko dana nakon pokretanja nove aplikacije Meta je blizu broja od 100 miliona korisnika što čini oko trećine klijentske baze Twitter-a, dok su akcije kompanije krajem sedmice stizale nadomak granice od 300 dolara.