NEDELJNI IZVEŠTAJ,  17-21. jul, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
35.227,69 +2,08% 4.536,34 +0,69% 14.032,80 -0,57% 16.177,22 +0,45% 3.167,75 -2,16%
         

Protekla nedelja donela je usporavanje američkog tržišta akcija nakon snažnog rasta od početka godine, u velikoj meri podstaknutog učinkom tehnoloških akcija. Oprez investitora dolazi pred sedmicu u kojoj će Fed verovatno nastaviti sa dizanjem kamata, a ključne tehnološke kompanije objaviti kvartalne rezultate poslovanja.

Tesla i Netflix ispod naraslih apetita – Objave Tesle i Netflix-a pokazale su prošle nedelje nešto što bi tokom aktuelne sezone korporativnih objava mogao postati obrazac kada su u pitanju tehnološke kompanije. Rezultati ovih lidera na tržištu koji su došli iznad očekivanja nisu kao u prethodnim kvartalima uspeli da održe rastući trend, već su doveli do prave rasprodaje akcija. Usled strelovitog rasta u tekućoj godini i više nego prenapregnutih fundamenata investitori su postali probirljiviji kada su poslovni izgledi kompanija u pitanju te će verovatno retke od njih moći da zadovolje narasle apetite ulagača. Tesla se stropoštao skoro 10 procenata nakon što je kompanija objavila pad bruto margine na 18,1 odsto, dok je Netflix uprkos snažnom rastu broja pretplatnika nakon ukidanja deljenja lozinki pao oko osam odsto usled prognoze rasta u tekućem kvartalu ispod očekivanja.

Maloprodaja garantuje rast BDP-a u 2Q – Maloprodaja u SAD porasla je manje nego što se očekivalo u junu stopom od 0,2 odsto, ali su podaci za maj revidirani naviše što je skupa pokazalo da je finansijsko zdravlje prosečnog potrošača i dalje na solidnom nivou. Bazna maloprodaja koja najviše odgovara ličnoj potrošnji, koja je komponenta BDP-a, porasla je u junu 0,6 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je majski podatak revidiran naviše sa 0,2 na 0,3 odsto. Ovi podaci sugerišu da je lična potrošnja, koja čini više od dve trećine američke privrede, nastavila da raste i u proteklom tromesečju. Međutim, lična potrošnja je verovatno doživela usporavanje u odnosu na stopu iz prvog tromesečja kada je zabeležen najveći rast u skoro dve godine.

Centralne banke ponovo na crti – Eurostat je prošle sedmice potvrdio preliminarne podatke o inflaciji u evrozoni koja je u junu iznosila 5,5 odsto, što predstavlja usporavanje u odnosu na majskih 6,1 odsto. Međutim, bazna inflacija koja isključuje volatilnije stavke poput cene hrane i energenata, ubrzala je više nego što je inicijalno procenjivano sa majskih 5,3 odsto na 5,5 odsto. Ne samo ovaj podatak ukazuje da će Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak podići kamatu za dodatnih 25 baznih poena, a ostaje da se vidi da li će najaviti sličan korak i za septembar. Evro je oslabio neznatno prošle sedmice u odnosu na dolar ali je i dalje jači za 18 odsto u odnosu na septembar prošle godine, dok je na trogodišnjem maksimumu u odnosu na juan. U sredu će zasedati i Fed koji će sasvim izvesno podići kamatu za 25 baznih poena nakon pauze na prethodnom zasedanju, dok se u petak očekuje odluka centralne banke Japana.