NEDELJNI IZVEŠTAJ, 5-9. decembar, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.476,46 -2,77% 3.934,38 -3,37% 11.004,62 -3,99% 14.370,72 -1,09% 3.206,95 +1,61%
         

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su najgori nedeljni učinak još od septembra, čemu je u velikoj meri doprineo izveštaj o proizvođačkim cenama koji je bio lošiji od očekivanja. Glavni berzanski pokazatelji pali su u rasponu 3-4 odsto u očekivanju novog izveštaja o inflaciji i zasedanja Fed-a u sredu. Očekuje se nastavak trenda usporavanja inflacije i novo dizanje kamata, ali ovaj put od 50 baznih poena.

Proizvođačke cene se ne smiruju – Američke proizvođačke cene porasle su brže nego što se očekivalo u novembru, što je još jedan znak da se inflacija ne smanjuje tako brzo koliko bi Fed želeo. Indeks proizvođačkih cena porastao je za 0,3 odsto u odnosu na oktobar, više od konsenzusa od 0,2 odsto. Indeks baznih proizvođačkih cena, koji ne uključuje volatilne stavke kao što su cena hrane i energenata, porastao je najviše od juna, stopom od 0,4 odsto. To je ostavilo baznu, međugodišnju stopu rasta proizvođačkih cena na 6,2 odsto, dok je glavna stopa proizvođačkih cena opala na 7,4 odsto, iznad konsenzusa od 7,2 odsto.

Kina dodatno popušta pandemijske mere – Kineske vlasti poslale su do sada najjasniji signal da se centralna vlada udaljava od politike nultog covid-a koja je nedavno izazvala proteste širom zemlje. Kinesko državno veće objavilo je deset novih smernica kojima se popuštaju pojedina ograničenja, kao što su omogućavanje kućnog karantina za blaže slučajeve, te ukidanje zdravstvenog QR koda koji je bio obavezan za ulazak na većinu javnih mesta. Ublažavanje pandemijskih mera nadovezuje se na druge vladine stimulanse u bankarskom sektoru i na tržištu nekretnina kojima kineske vlasti pokušavaju da vrate posrnulu privredu na staze nekadašnjeg rasta. Hongkoška berza zabeležila je protekle sedmice skok od 6,5 odsto.

Tržište sirove nafte pred novim izazovima – Prošle sedmice je stupilo na snagu ograničenje cena ruske sirove nafte koja se isporučuje morskim putem od G7 i Australije. Prema objavljenom dogovoru cena je ograničena na 60 dolara po barelu, sa mehanizmom prilagođavanja koji će cenu držati barem pet odsto ispod tržišnog nivoa, dok će revizije biti sprovođene svaka dva meseca. Rusija je odgovorila da će naftu isporučivati samo „tržišno orijentisanim partnerima“, čak i ako to znači smanjivanje proizvodnje. Cena sirove nafte spustila se preko 10 procenata prošle sedmice uprkos najavljenom otvaranju Kine pre svega zbog zabrinutosti investitora oko tražnje u uslovima usporavanja globalne privrede.