NEDELJNI IZVEŠTAJ, 25-29. april, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
32.977,21 -2,47% 4.141,80 -2,69% 12.334,64 -3,93% 14.097,88 -0,31% 3.047,46 -1,29%

Akcije na Volstritu zabeležile su nastavak silaznog trenda protekle sedmice, a Nasdaq je u aprilu sa korekcijom od 13,3 odsto pretrpeo najveći pad od oktobra 2008. godine. S&P 500 je pao u mesecu 8,8 odsto, a Dow Jones 3,9 odsto. Na nedeljnom nivou ponovo je najveću korekciju pretrpeo Nasdaq koji je oslabio dodatnih skoro četiri procenta, približivši se granici od 12 hiljada poena.

Neočekivani pad američkog BDP-a – Američki BDP pao je u prvom kvartalu po projektovanoj godišnjoj stopi od 1,4 odsto u odnosu na konsenzus rasta od jedan odsto, pre svega usled smanjene državne potrošnje i neto izvoza koji je srezao 3,2pp od rasta. Premda je ovaj negativan pokazatelj, nezabeležen još od 2020. godine i izbijanja pandemije, došao kao veliko iznenađenje, investitori očekuju da bi glavni faktori koji su izazvali pad BDP-a mogli biti jednokratne prirode i na taj način izbegnuta recesija u tekućoj godini.

Tehnološke kompanije nisu zaustavile pad tržišta – Objave kvartalnih rezultata najvećih tehnoloških kompanija nisu uspele da preokrenu negativan sentiment na tržištu, uprkos odličnim poslovnim rezultatima Microsoft-a i Apple-a. Najava Apple-a da bi pokidani lanci snabdevanja usled prilika u Kini mogli značajno oslabiti poslovanje u tekućem kvartalu preokrenuli su trend na akcijama ove najveće svetske kompanije, dok je najveći gubitnik bio Amazon nakon značajnog usporavanja rasta prihoda i objavljenog prvog kvartalnog gubitka još od 2015. godine. Akcije Alphabet-a pale su nakon što je YouTube zabeležio rezultate ispod očekivanja, dok je Meta snažno porasla nakon bržeg rasta broja korisnika od očekivanja.

Dolar nastavlja da jača – Američka valuta stigla je do najvišeg nivoa u poslednjih dvadeset godina ojačavši dodatnih jedan odsto na vrednost dolarskog indeksa od nepunih 104 poena. Dolar je od početka godine ojačao oko sedam odsto, nadmašivši prinos većine drugih vrsta imovine poput akcija, obveznica, zlata i kriptovaluta. Aktuelna snaga dolara delimično je došla i zbog slabosti komparativnih valuta. Evro je pod velikim uticajem ukrajinsko-ruskog rata, pandemijske mere u Kini su dovele do slabljenja juna, dok je japanski jen takođe u padu usled ekspanzivne monetarne politike centralne banke ove zemlje.