NEDELJNI IZVEŠTAJ, 12- 16. februar, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
38.627,99 -0,11% 5.005,57 -0,42%
15.775,65 -1,34% 17.117,44 +1,13% 2.865,90 0,00%
         

Po prvi put u poslednjih šest sedmica akcije na Njujorškoj berzi nisu zabeležile rast vrednosti nakon što su lošiji podaci o inflaciji fokus investitora ponovo premestili na kamate Fed-a. Istina, indeks S&P 500 registrovao je tek neznatan pad od 0,4 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, koji je osetljiviji na kretanje kamatnih stopa, oslabio 1,3 odsto.

Inflacija ponovo brine – Veleprodajne cene u najvećoj svetskoj privredi u januaru porasle su 0,3 odsto na mesečnom nivou, što je njihov najbrži rast od avgusta, i znatno jače povećanje od očekivanih 0,1 odsto. Ovaj izveštaj objavljen u petak došao je svega par dana nakon indeksa potrošačkih cena koji je već bio ohladio investicioni sentiment. Inflacija u januaru porasla je na mesečnom nivou 0,3 odsto, iznad konsenzusa od 0,2 odsto, dok je na godišnjem nivou pala sa decembarskih 3,4 na 3,1 odsto. Ovaj podatak bio je znatno viši od očekivanih 2,9 odsto i to pre svega usled povišenih troškova stanovanja koji su činili dve trećine povećanja inflacije. Isključujući volatilne stavke poput cena hrane i energenata, bazna inflacija je ubrzala 0,4 odsto mesečno, iznad očekivanih 0,3 odsto, dok je na godišnjem nivou iznosila 3,9 odsto, iznad konsenzusa od 3,7 odsto. Ova dva izveštaja dobrano su spustili šanse za niže kamate Fed-a pa je sada verovatnoća za ovaj korak u martu pala na 10 odsto sa 16 odsto prethodne sedmice i 63 odsto pre mesec dana. Mogući pad kamata investitori očekuju tek na junskom zasedanju.

Signali slabljenja lične potrošnje – Još jedan izveštaj protekle sedmice nije pokupio simpatije investitora. Američka maloprodaja u januaru pala je 0,8 odsto na mesečnom nivou, mnogo više od očekivane korekcije od 0,1 odsto, što predstavlja oštar zaokret u odnosu na decembarski rast od 0,4 odsto. Izveštaj o maloprodaji je prilagođen za sezonske faktore ali ne i za inflaciju. Na godišnjem nivou maloprodaja je porasla samo 0,6 odsto, ispod nivoa indeksa potrošačkih cena (3,1 odsto odnosno 3,9 odsto kada je bazna inflacija u pitanju). Snaga američkog potrošača bila je u centru američkog privrednog rasta prošle godine koji se pokazao mnogo žilavijim u odnosu na očekivanja. Tako je lična potrošnja, koja čini gro američkog BDP-a, porasla u četvrtom tromesečju 2,8 odsto, dok je privredni rast u 2023. iznosio 2,5 odsto. Da li je potrošački sentiment konačno počeo da slabi pod uticajem duge i uporne inflacije, te u velikoj meri istopljene štednje građana akumulirane posebno tokom pandemije, teško da mogu potvrditi podaci samo jednog meseca. Januar bi se inače mogao pokazati kao volatilan usled vremenskih prilika i činjenice da dolazi po isteku praznične sezone.

NVIDIA među Top 3 – Američki dizjaner čipova, NVIDIA, pretekao je protekle sedmice na listi najvrednijih kompanija, Amazon i Alphabet, i postao treća najvrednija kompanija na svetu sa tržišnom kapitalizacijom od nepunih 1.800 milijardi dolara. NVIDIA je u proteklih godinu dana povećala tržišnu kapitalizaciju 3,3 puta nakon što je kompanija postala neprikosnoveni lider na tržištu čipova koji podržavaju sisteme zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. Ova kompanija je u fiskalnom trećem kvartalu ostvarila rast prihoda od 206 procenata, dok u fiskalnom četvrtom kvartalu, čiji rezultati će biti objavljeni u sredu posle trgovanja, očekuje rast od oko 230 procenata. Uporedo, kompanija je profitabilnost podigla do monopolskih visina – u trećem tromesečju bruto margina iznosila je 75,0 procenata, dok je uprava kompanije najavila isti pokazatelj u četvrtom kvartalu u rasponu 74,5-75,5 procenata. Akcije kompanije prošlu sedmicu su završile na nivou od 726,1 dolar, što je neznatno ispod aktuelnog 12-omesečnog targeta analitičara od 738,2 dolara. Medijalna ciljana cena je 700 dolara, dok je najviša prognoza među analitičarima sa Volstrita 1.200 dolara.