NEDELJNI IZVEŠTAJ, 29. april – 3. maj, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
38.675,68 +1,14% 5.127,79 +0,55%
16.156,33 +1,43% 17.993,69 -0,95% 3.140,72 +1,69%
         

Drugu sedmicu zaredom američko tržište akcija zabeležilo je oporavak nakon što se sredinom aprila reperni indeks S&P 500 spustio ispod granice od 5.000 poena. Sentiment su pogurali objava Fed-a o monetarnoj politici, a posebno izveštaj sa tržišta rada koji je došao znatno ispod očekivanja. Objave Amazona i Apple-a su takođe podigle indekse pa je Nasdaq dodao 1,4 odsto dok je S&P 500 dobio na vrednosti 0,6 odsto.

Fed smanjuje obim prodaje trezoraca – Američka centralna banka, Fed, u skladu sa očekivanjima, na majskom zasedanju zadržala je ključnu kamatu nepromenjenu usled nedovoljnog broja dokaza da se inflacija spušta ka zacrtanom cilju. Čelnik Fed-a, Pauel, saopštio je da je inflacija previše visoka te da „dalji napredak u njenom obaranju nije osiguran i da je put kao tome neizvestan“. Međutim, investitori su se zadovoljili njegovom ocenom da je „malo verovatno“ da će Fed-ov naredni korak biti podizanje kamata. Monetarni odbor je izvestio da će od juna usporiti brzinu smanjivanja portfelja hartija od vrednosti centralne banke, u okviru programa koji je otpočeo u junu 2022. godine. Fed je mesečno smanjivao obim portfelja trezoraca i hipotekarnih hartija do 95 milijardi dolara mesečno, te je vrednost portfelja smanjena za 1,5 hiljada milijardi dolara na 7,4 hiljade milijardi dolara. Po novom planu, trezorci će biti smanjivani (neće biti ponovo kupovani po dospeću) mesečnom stopom od 25 milijardi dolara umesto dosadašnjih 60 milijardi dolara, dok će smanjivanje hipotekarnih hartija ostati u nepromenjenom obimu. Ova odluka mogla bi predstavljati uvod u ublažanje američke monetarne politike.

Tržište rada ispod očekivanja, nezaposlenost 3,9% – Američka privreda tokom aprila dodala je manje novih radnih mesta od očekivanja dok je stopa nezaposlenosti porasla, što je podiglo očekivanja da će Fed ranije doneti odluku o početku smanjenja kamata. Ovaj izveštaj relaksirao je ulagače i doprineo je snažnom skoku akcija u danu objave. U aprilu je kreirano 175 hiljada radnih mesta, ispod očekivanih 240 hiljada, saopštilo je američko Ministarstvo rada. Nezaposlenost je blago porasla na 3,9 odsto, iznad očekivanih 3,8 odsto koliko je bila u martu. Prosečna satnica porasla je 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec odnosno 3,9 odsto na godišnjem nivou, a oba ova podatka su bila ispod konsenzusa što je ohrabrujući znak za slabljenje inflacije. Stopa participacije radne snage odnosno onih koji aktivno traže posao ostala je na nepromenjenom nivou od 62,7 odsto. Nakon izveštaja, investitori su povećali šanse za dva smanjenja kamata u tekućoj godini, s tim da se prvo smanjenje kamate očekuje u septembru sa verovatnoćom od skoro 70 procenata.

Apple i Amazon poduprli sentiment – Prošlonedeljne korporativne objave uglavnom su prošle su senci izveštaja Apple-a i Amazona koji su bili na liniji ranijih objava ostalih najvećih tehnoloških kompanija. Apple je po objavi rezultata skočio šest procenata nakon što je kompanija dala ohrabrujuću prognozu prodaje u tekućem kvartalu (rast niskim jednocifrenim stopama) i najavila rekordni otkup sopstvenih akcija u svojoj istoriji. Akcije Apple-a su i dalje u minusu od početka godine, ali nakon prošlonedeljnog oporavka sada taj pad iznosi podnošljivih oko pet procenata. Amazon je takođe objavio rezultate iznad očekivanja, pre svega zahvaljujući snažnom rastu cloud usluga koje ponovo donele gro operativnog profita kompanije. I ova kompanija je najavila pojačana kapitalna ulaganja kada je u pitanju cloud infrastruktura, ali za razliku od Alphabet-a i Mete ne planira skoro uvođenje dividende. Ova vest uz nešto nižu prognozu rasta u tekućem kvartalu ipak nije zasenila generalno dobar izveštaj koji je akcije Amazona prošle sedmice podigao 3,7 odsto, dok su od početka godine u plusu oko 24 procenta.