NEDELJNI IZVEŠTAJ, 14-18. novembar, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.745,69 -0,01% 3.965,34 -0,69% 11.146,06 -1,57% 14.431,86 +1,46% 3.097,24 +0,32%
         

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su blagi oporavak u petak, ali su nedelju završile u minusu nakon snažnog skoka prethodne sedmice. Prekid uzlaznog trenda došao je pre svega kao posledica upozorenja pojedinih zvaničnika Fed-a da će kamate rasti više nego što se sada očekuje, dok su pojedini lanci maloprodaje ukazali na moguće slabljenje potrošnje u prazničnom kvartalu. Dow Jones je nedelju okončao na nepromenjenom nivou, indeks S&P 500 je pao 0,7 odsto, dok je Nasdaq oslabio 1,6 procenata.

Nakon potrošačkih usporavaju i proizvođačke cene – Rast američkih proizvođačkih cena u oktobru usporio je na najniži nivo u više od godinu dana, učvrstivši uverenje investitora da inflacioni pritisci popuštaju. Proizvođačke cene su porasle na mesečnom nivou 0,2 odsto odnosno 8,0 procenata godišnje, značajno ispod očekivanja tržišta koje je prognoziralo rast od 8,3 odsto. Istovremeno, revidirani su podaci o proizvođačkim cenama u septembru koje su porasle samo 0,2 odsto u odnosu na inicijalnu objavu rasta od 0,4 odsto. Bazni indeks proizvođačkih cena, koji izuzima volatilne stavke poput hrane i energenata, ostao je na nivou iz septembra odnosno porastao je 6,7 odsto na godišnjem nivou. Ovo je najniža vrednost rasta baznih proizvođačkih cena još od avgusta prošle godine.

Gde će biti kamate na proleće? –  I dok su investitori bili ohrabreni usporavanjem najpre indeksa potrošačkih cena, a potom i usporenim rastom proizvođačkih cena, pojedini zvaničnici Fed-a „ohladili“ su tržište navodima da se zasad vidi tek ograničen napredak u borbi sa inflacijom. Predsednik Fed-a iz Sent Luisa, Bulard,  izjavio je da bi kamatne stope sa trenutnih 3,75-4,00 odsto mogle da porastu na 5-7 procenata kako bi se obuzdala inflacija. Takođe je dodao da ovi visoki nivoi ne bi morali da se ostvare ukoliko u narednim mesecima inflacija nastavi da se smanjuje. U sredu će biti objavljeni transkripti sa prošlog zasedanja Fed-a koji bi mogli dati dodatne detalje o stavovima zvaničnika ove centralne banke.

Maloprodaje poslale mešane signale – Akcije najveće američke maloprodaje, Walmart, skočile su protekle sedmice više od pet procenata nakon što je kompanija objavila rezultate za treći kvartal iznad očekivanja i načinila vidan napredak u pogledu stanja zaliha. S druge strane, Target je razočarao ulagače nakon što je objavio profit u kvartalu ispod očekivanja, te najavio negativne trendove i u prazničnom kvartalu. Ova kompanija je naročito upozorila na slabljenje prodaje u sektoru elektronike, naglasivši da se trend lošije prodaje i niže profitabilnosti s kraja trećeg kvartala nastavio i u novembru. Prošle nedelje su objavljeni i podaci o američkoj maloprodaji koja je u oktobru porasla 1,3 odsto, iznad očekivanja od 1,0 odsto.