NEDELJNI IZVEŠTAJ, 27-31. maj, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
38.686,32 -0,98% 5.277,51 -0,51%
16.735,02 -1,10% 18.483,07 -1,13% 3.086,81 -0,07%
         

Američko tržište akcija zabeležilo je protekle sedmice prvi sedmični pad nakon pet vezanih nedelja rasta. Ovoj korekciji doprinelo je nekoliko slabih korporativnih objava koje su pritisnule pre svega akcije iz tehnološkog sektora. Reperni indeks tržišta S&P 500 oslabio je pola procenta na 5.277,5 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, izgubio na vrednosti 1,1 odsto.

PCE inflacija ne pokazuje znake smirivanja – Indikator inflacije koji prati Fed porastao je u aprilu u skladu sa očekivanjima, ali i ostao u zoni koja teško može ponukati Fed za brzim padom kamata. Indeks troškova lične potrošnje (PCE indeks) isključujući hranu i energente porastao je u aprilu 0,2 odsto, što je bilo u skladu sa konsenzusom, dok je na godišnjem nivou stopa bila 2,8 odsto odnosno 0,1 procentni poen iznad očekivanja. Uključujući volatilne stavke poput hrane i energenata, PCE inflacija je iznosila 2,7 odsto godišnje odnosno 0,3 odsto na mesečnom nivou. Oba podatka su bila u skladu sa očekivanjima. Najveći doprinos rastu PCE inflacije dali su energenti koji su poskupeli 1,2 odsto, dok su cene hrane smanjene na mesečnom nivou za 0,2 odsto. S obzirom da proteklih meseci inflacija ne pokazuje jasne znake popuštanja, zvaničnici Fed-a u nedeljama za nama su zauzeli oprezan pristup koji znači malu verovatnoću da će do smanjenja kamata doći brzo. Investitori i dalje veruju da će Fed u septembru otpočeti smanjenje kamata ali sa šansama tek neznatno preko 50 procenata.

Inflacije evrozone porasla prvi put ove godine – Iako su preliminarni podaci o inflaciji pokazali njeno prvo povećanje na godišnjem nivou u maju, Evropska centralna banka (ECB) je u niskom startu za smanjenje kamata ove sedmice. Ovaj izveštaj zasad ne remeti planirani početak ciklusa smanjenja ključne kamate koja je u septembru prošle godine dostigla nivo od četiri odsto i od tada se nalazi na nepromenjenom nivou. Međutim, ovo ubrzanje inflacije, koje je listom podstaknuto iz sektora usluga, govori da bi nastavak smanjenja kamata mogao biti sporijeg tempa nego što je ranije očekivano. Investitori očekuju dva do tri smanjenja kamata u zoni evra do kraja godine od po 25 baznih poena, ali bi nastavak ubrzanja inflacije i privrednog rasta iz prvog tromesečja mogli zakomplikovati ovaj put ECB-a. Ova centralna banka će u četvrtak održati junsko zasedanje na kojem se očekuje prvo smanjenje kamata od 2019. godine, što će istovremeno biti prvi ovakav potez neke od većih globalnih svetskih centralnih banaka.

Salesforce i Dell sputali optimizam u tehnološkom sektoru – Softverska kompanija Salesforce pala je po objavi rezultata skoro 20 procenata nakon što je kompanija podbacila u pogledu očekivanih prihoda po prvi put od 2006. godine. Više nego intenzivna reakcija investitora došla je i usled strahova ulagača da bi više kamate na tržištu i konkurencija koja takođe nudi softverska rešenja na bazi veštačke inteligencije (AI) mogli dodatno smanjiti tražnju za proizvodima kompanije. S druge strane, kompanija Dell koja je bila jedan od velikih dobitnika od početka godine na krilima očekivanog uzleta poslova digitalne transofrmacije na bazi AI, izgubila je na vrednosti 18 procenata po objavi rezultata. Dell je objavio kvartalne rezultate iznad očekivanja tržišta, ali je i najavio da bi tražnja za serverima kompanije podstaknuta primenom generativne veštačke inteligencije mogla znatno povećati troškove što će doneti i nižu profitnu marginu kompanije. Veliki troškovi koje donosi veća primene AI sve su češća tema među investitorima nakon što su kompanije počele da objavljuju ovaj negativan aspekt AI buma.