NEDELJNI IZVEŠTAJ,  15-19. maj, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.426,63 +0,38% 4.191,98 +1,65% 12.657,9 +3,04% 16.275,38 +2,27% 3.283,54 +0,34%
         

Protekla trgovačka sedmica donela je solidne dobitke na glavnim svetskim berzama u očekivanju pozitivnog ishoda u pregovorima o pomeranju granice američkog duga. Premda je krajem nedelje Foot Locker kvartalnim rezultatim sugerisao početak slabljenja potrošačkog sentimenta, indeksi su listom nedelju okončali na pozitivnoj teritoriji. Indeks S&P 500 ojačao je 1,7 odsto na 4.192 poena, dok je Nasdaq skočio dodatnih tri odsto na krilima nastavka dominacije tema vezanih za veštačku inteligenciju.

Još uvek bez dogovora o pomeranju granice duga – Predstavnici Bele kuće i republikanaca koji dominiraju donjim domom parlamenta nisu ni u petak postigli dogovor o pomeranju gornje granice američkog duga, što bi u najgorem scenariju ostavilo američku vladu bez mogućnosti da izmiruje svoje obaveze. Očekuje se da će razgovori biti nastavljeni, a tržište i dalje veruje da će sporazum biti postignut na šta ukazuju i blagi nastupi pregovaračkih strana nakon prekida pregovora u petak. Republikanci traže velike budžetske rezove kako bi prihvatili pomeranje gornje granice duga koja iznosi 31 hiljadu i 400 milijardi dolara, a iz Ministarstva finansija je ranije rečeno da bi vlada mogla postati nelikvidna već 1. juna.

Slabi li potrošački sentiment? – Američka maloprodaja u aprilu pokazala je mesečni rast od 0,4 odsto, ispod očekivanja od 0,7 procenata. Potrošači se usled visoke inflacije pomeraju ka osnovnim potrepštinama, dok se potrošnja skupljih artikala poput nameštaja i elektronike sve više odlaže. Ove trendove potvrdili su i najveće američke maloprodaje u objavama kvartalnih rezultata. Najveća američki trgovinski lanac, Walmart, objavio je solidne rezultate i čak povećao godišnju prognozu u pogledu prodaje s obzirom na „iznenađujuću otpornost“ prosečnog potrošača. Međutim, maloprodajni lanac sportske opreme, Foot Locker, drastično je smanjio očekivanja za fiskalnu godinu što je u petak dovelo do velike rasprodaje akcija u sektoru. Foot Locker je duplirao prognozu pada prodaje u ovoj godini, nakon što se u aprilu nije desio oporavak u željenoj meri dok su loši trendovi nastavljeni i u maju.

Veći rast evrozone u 2023, ali i inflacija – Evropska komisija (EK) očekuju da će BDP evrozone u tekućoj godini porasti 1,1 odsto u odnosu na februarsku prognozu od 0,9 odsto, i 1,6 odsto naredne godine u odnosu na prvobitnu procenu od 1,5 odsto. Međutim, očekivani brži rast, sa prognoziranom nezaposlenošću od 6,8 u tekućoj godini i 6,7 odsto u narednoj, znači i veća inflatorna očekivanja. EK očekuje inflaciju u tekućoj godini od 5,8 odsto (ranije 5,6 odsto) i 2,8 odsto u 2024. godini (ranije 2,5 odsto). Glavni razlog za povišenu inflaciju EK vidi u „očekivanim konstantnim pritiscima na povećanja plata usled jakog tržišta rada, snažnog povećanja minimalaca u nekoliko zemalja i, generalno, pritiska od radnika da se nadoknadi slabija kupovna moć“.