NEDELJNI IZVEŠTAJ, 9-13. oktobar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.670,29 +0,79% 4.327,78 +0,45% 13.407,23 -0,18% 15.186,66 -0,28% 3.088,10 -0,72%
         

Volatilna trgovačka sedmica koja je ostala u senci eskalacije sukoba na Bliskom istoku donela je blagi rast tržišta, premda su investitori bili više okrenuti sigurnijim alternativama poput državnih obveznica i zlata. Indeks S&P 500 porastao je pola procenta, dok je Dow Jones ojačao 0,8 odsto, delimično kao posledica početka sezone objave rezultata i rasta akcija banaka. Tehnološke akcije zabeležile su blagu negativnu promenu pre svega usled oštrog pada Nasdaq-a u petak.

Inflacija se još ne predaje – Američki indeks potrošačkih cena u prethodnom mesecu, usled rasta troškova stanovanja, porastao je 0,4 odsto na mesečnom nivou odnosno 3,7 odsto godišnje. Tržišna očekivanja su bili na nivou 0,3 odnosno 3,6 odsto, respektivno. Isključujući cenu hrane i energenata, inflacija je porasla 0,3 odsto mesečno i 4,1 odsto godišnje, što je bilo u skladu sa očekivanjima. Bazna inflacija je prethodno u avgustu takođe rasla stopom od 0,3 odsto odnosno 4,3 odsto na godišnjem nivou. Ni proizvođačke cene nisu pokazale da je inflacija dala poslednju reč. Septembarski podatak pokazao je rast od 0,5 odsto, iznad konsenzusa od 0,3 odsto, ali sporije u odnosu na 0,7 odsto u avgustu. Na godišnjem nivou proizvođačke cene su porasle 2,2 odsto, što predstavlja njihovo najveće povećanje od aprila tekuće godine.

Visoke kamate i dalje zidaju profite banaka – Najveće američke banke listom su objavile bolje poslovne rezultate od očekivanja na krilima visokih kamata koje su donele rekordne neto prihode od kamata. Tako je JPMorgan, vodeća američka banka koja predstavlja i dobar lakmus za čitavu privredu, ponovo povećala očekivanja u pogledu ostvarivanja neto prihoda od kamata na nivou 2023. godine. Ovaj rezultat delimično je popravilo i preuzimanje posrnule First Republic banke, ali i manji troškovi po kreditnim gubicima. Uprkos odličnim rezultatima, uprava banke je bila prilično oprezna u pogledu aktuelnog poslovnog ambijenta ocenivši trenutnu situaciju kao „najopasnije vreme u svetu u poslednjim decenijama“. Akcije JPMorgana skočile su nakon objave samo 1,5 odsto, premda su inicijalno beležile skok od skoro pet procenata.

Nafta ponovo u fokusu investitora – Cena nafte, kao direktna posledica sukoba na Bliskom istoku, porasla je u petak više od pet procenata, dok je Brent nedelju zaključio iznad nivoa od 90 dolara po barelu. Visoku neizvesnost na tržištu podgrejala je najava izraelske kopnene ofanzive koja bi mogla dovesti do dodatne nestabilnosti u regionu koji čini trećinu svetske proizvodnje nafte. Međunarodna agencija za energiju (IEA) tržišne uslove je opisala kao „pune neizvesnosti“, naglasivši da rat Izraela i Hamasa još nije imao direktan uticaj na fizičko snabdevanje. U nastojanju da ublaži zabrinutost tržišta, IEA je saopštila da je spremna da deluje kako bi osigurala da tržišta ostanu „adekvatno snabdevena“ u slučaju iznenadne nestašice ponude.