NEDELJNI IZVEŠTAJ, 21-25. novembar, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.347,03 +1,78% 4.026,12 +1,53% 11.226,36 +0,72% 14.541,38 +0,76% 3.101,69 +0,14%
         

Akcije na Njujorškoj berzi uspele su protekle sedmice da uknjiže umerene dobitke pre svega usled objave transkripta Fed-a koji su dali nadu ulagačima da će veoma brzo uslediti usporeni tempo dizanja kamata. Sva tri ključna berzanska pokazatelja sa Volstrita nedelju su okončala u plusu, dok se prinos na 10-godišnje državne obveznice spustio na 3,69 odsto.

Transkripti Fed-a najavljuju sporiji rast kamata – U objavljenim transkriptima sa zadnjeg zasedanja Fed-a, navodi se da su se zvaničnici ove centralne banke složili da bi do manjih povećanja kamatnih stopa trebalo doći čim procene uticaj koji monetarna politika ima na ekonomiju. U transkriptima se navodi i da će terminalna stopa verovatno biti viša nego što su zvaničnici ranije mislili. Na septembarskom sastanku, članovi odbora su projektovali terminalnu stopu na oko 4,6 odsto, dok nedavne izjave pokazuju da bi mogla da ide preko pet procenata. Naredno zasedanje Fed-a je 14. decembra.

Ublažen pad poslovne aktivnosti evrozone – Intezitet pada poslovne aktivnosti u evrozoni neočekivano je ublažen u novembru, ali je i dalje ostao duboko u zoni kontrakcije, pokazuju preliminarni podaci S&P Globala o poslovnoj aktivnosti u ovom ekonomskom i političkom bloku. Kompozitni PMI pokazatelj evrozone porastao je u novembru na 47,8 sa oktobarskih 47,3 poena i bio je iznad očekivanja od 47,0. Ovaj pokazatelj se nalazi na najvišem nivou od septembra, ali i dalje ispod nivoa od 50 poena koji razdvaja zonu ekonomskog rasta od recesije. Fleš podaci ukazuju da je privreda evrozone na putu da zabeleži pad BDP-a u zadnjem kvartalu od oko 0,2 odsto.

Nema kraja pandemijskim merama u Kini – Svega par sedmica nakon što su kineske vlasti ublažile pojedine mere u borbi protiv covid-a, stigli su novi dokazi da se ne odustaje od striktne borbe protiv koronavirusa. Pojedine procene govore da se oko petine zemlje nalazi u nekoj vrsti karantina, dok širom Kine niču karantinski objekti i improvizovane bolnice, što je dovelo do paničnih kupovina i protesta širom zemlje. Pažnju investicione javnosti skrenuli su i veliki protesti u Apple-ovom najvećem snabdevaču, Foxconn-u, koji je odgovoran za smanjena očekivanja kompanije u pogledu isporuke novih modela, što je najavljeno prilikom nedavnih sličnih nemira u ovoj mega fabrici.