NEDELJNI IZVEŠTAJ,  31. jul – 4. avgust, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
35.065,62 -1,11% 4.478,03 -2,27% 13.909,24 -2,85% 15.951,86 -3,14% 3.288,08 +0,37%
         

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su pad tržišta akcija nakon što nastavak objava kvartalnih rezultata nije uspeo da zadovolji porasle apetite ulagača. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao je oko tri odsto, dok se širi indeks tržišta, S&P 500, korigovao 2,3 odsto, ponovo se spustivši ispod nivoa od 4.500 poena.

Fitch srezao kreditni rejting SAD na AA+ – Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings snizila je u sredu najviši kreditni rejting američke vlade, što je potez koji je izazvao oštru reakciju američke administracije i iznenadio investitore, nakon što je uspešno rešena kriza gornje granice duga pre dva meseca. Fitch je snizio rejting SAD na AA+ sa AAA, pozivajući se na fiskalno pogoršanje u naredne tri godine i dugo vođene pregovore o gornjoj granici duga koji ugrožavaju sposobnost vlade da izmiruje svoje obaveze. „Po mišljenju Fitch-a, došlo je do kontinuiranog pogoršanja standarda upravljanja u poslednjih 20 godina, uključujući fiskalna pitanja i pitanja duga, uprkos junskom dvopartijskom sporazumu o ukidanju limita duga do januara 2025. godine“, navodi se u saopštenju ove agencije. Ova odluka donela je pravu malu paniku na tržištu akcija koja se smirila do kraja dana.

Julska nezaposlenost 3,5%, nadnice iznad očekivanja – Američko tržište rada u julu dodalo je manje novih radnih mesta od očekivanja, uz pad stope nezaposlenosti, saopštilo je Ministarstva rada. Tokom meseca kreirano je 187 hiljada radnih mesta, ispod konsenzusa od 200 hiljada, što predstavlja neznatno ubrzanje u odnosu na revidiran junski podatak od 185 hiljada. Stopa nezaposlenosti je pala na 3,5 odsto u odnosu na očekivanje da se zadrži na nivou od 3,6 odsto. Prosečna satnica porasla je na mesečnom nivou 0,4 odsto odnosno za godinu dana 4,4 odsto, a oba ova podatka bila su jača od konsenzusa od 0,3 i 4,2 odsto, respektivno. Drugi važan podatak, participacija radne snage, zadržao se na nivou od 62,6 odsto, što je peti mesec zaredom kako se našao na ovom nivou. Stopa za radnike između 25 i 64 godine smanjena je na 83,4 odsto.

Apple nastavio niz negativnog poslovanja – Najveća kompanija na svetu, Apple, objavila je rezultate poslovanja na liniji ukupne korporativne sezone – premašena su relativno niska očekivanja tržišta, ali prognoze poslovanja nisu uspele da održe aktuelno, prilično visoko vrednovanje kompanije. Apple je zahvaljujući u prvom redu slabom tržištu mobilnih telefona pretrpeo pad prodaje iPhone-a, što je, uprkos snažnom rastu poslovanja u segmentu usluga, dovelo do pada ukupnih prihoda od 1,4 odsto. Uprava kompanije i u tekućem kvartalu očekuje slično poslovanje, što bi označilo trend od godinu dana kako kompanija ne uspeva da poveća prihode. Ukoliko se ovaj scenario obistini, biće to najduži niz pada prihoda kompanije u poslednje dve decenije. Akcije Apple-a pale su na trgovanju u petak skoro pet procenata i njima se trenutno trguje na PE raciju od 31x.