NEDELJNI IZVEŠTAJ, 15-19. april, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
37.986,40 +0,01% 4.967,23 -3,05%
15.282,01 -5,52% 17.742,36 -1,05% 3.065,26 +1,52%
         

Svih pet trgovačkih dana protekle sedmice akcije na Njujorškoj berzi beležile su pad vrednosti, a indeks S&P 500 se spustio ispod psihološke granice od 5.000 poena po prvi put od kraja februara. Pritisku prodavaca doprineli su kako geopolitički faktori, tako i sve slabije nade investitora da će Fed kamate oboriti pre septembra, kao i lošije korporativne objave tehnoloških kompanija. Indeks S&P 500 pao je u sedmici 3,1 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pretrpeo korekciju od 5,5 procenata.

Koliko dugo će ostati visoke kamate? – Solidni makroekonomski podaci američke privrede, kao i tekući narativ Fed-a pogurali su očekivani datum za obaranje kamata ka jeseni. Čelnik Fed-a, Pauel, saopštio je protekle sedmice da je „izostao nastavak procesa spuštanja inflacije“ prema targetu od dva odsto, što znači da će biti potreban veći protok vremena kako bi odbor ove centralne banke pristupio smanjenju kamata. Investitori sada vide tek septembar kao mogući mesec kada će početi smanjenje kamata i to sa verovatnoćom od 63 odsto. Prinos na američke državne obveznice nastavio je da napreduje pa je zarada na ove dugoročne dužničke hartije porasla na 4,62 odsto, dok je evro ostao relativno slab u odnosu na dolar na nivou od 1,065. U petak će biti objavljen martovski indeks troškova lične potrošnje koji se na baznom nivou očekuje na 0,3 odsto mesečno odnosno 2,6 odsto više u odnosu na mart prošle godine. Ovo je ključni indikator Fed-a u praćenju inflacije i njegovo pomeranje u odnosu na konsenzus moglo bi značajno uticati na kretanje tržišta akcija.

Nasdaq i tehnološke akcije pod pritiskom – Posebno intenzivnu korekciju protekle sedmice pretrpeo je Nasdaq koji beleži šest vezanih dana silaznog trenda, što je njegov najgori niz u poslednjih više od godinu dana. Ova indeksna korpa tehnoloških akcija, inače osetljiva na visoke kamate, doživela je dodatni pritisak sa stane početka objava kvartalnih rezultata koji zasad nisu poduprli relativno visoko vrednovanje ovog sektora. Na polju proizvođača čipova, koji su ove godine bili najveći nosioci rasta tržišta, korporativne objave ASML-a i TSM-a povećale su skepsu ulagača oko nastavka ekspanzije primene veštačke inteligencije. ASML je zabeležio oštar pad narudžbina u prvom tromesečju, naročito kada su u pitanju sofisticirane mašine za proizvodnju čipova, dok je TSM smanjio prognozu ovogodišnjeg rasta tržišta čipova na oko 10 odsto u odnosu na ranije očekivanje rasta od preko 10 procenata. Pravi test sezone korporativnih rezultata uslediće ove sedmice kada na crtu pred ulagače izlazi četiri od sedam najvećih kompanija koje značajno utiču na sentiment čitavog tržišta: Tesla, Meta Platforms, Alphabet i Microsoft.

Netflix rekordno u 1Q, investitori ostali sumnjičavi – Najveća svetska striming platforma, Netflix, iako je objavila rezultate poslovanja iznad očekivanja i snažan rast broja korisnika zabeležila je pad nakon objave za više od devet procenata. Netflix je u kvartalu dodao 9,33 miliona novih pretplatnika, iznad konsenzusa od 4,84 miliona, što je najbolje prvo tromesečje kompanije još od pandemije. Međutim, uprava kompanije je saopštila da će od prvog kvartala 2025. godine prestati da izveštava o broju novih pretplatnika i prihodima po pretplatniku, te da će samo saopštavati glavne pragove koje kompanija dostiže. Umesto ove metrike, koja je dugo godina bila glavni način procene razvoja kompanije, Netflix će fokus prebaciti na tradicionalne mere poput prihoda i profita. Ovo smanjenje transparentnosti nije se svidelo investitorima kao i najava uprave da se u tekućem kvartalu očekuje prihod od 9,49 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 9,53 milijardi dolara. Akcije Netflix-a uprkos ovoj korekciji od početka godine beleže rast od 14 procenata.