Uprkos skoku u petak, američki indeksi su registrovali nastavak silaznog trenda i šestu sedmicu zaredom. Indeks S&P 500 je u minusu od početka godine od oko 16 procenata, a Nasdaq preko 25 odsto. Indeks S&P 500 i Dow u u proseku pali oko tri odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, oslabio 3,8 odsto. Nemački reperni indeks, DAX 40, izgubio je neznatno na vrednosti ali je pao ispod psihološke granice od 14 hiljada poena.

Inflacija usporila, ali veća od očekivanja – Američka inflacija u aprilu dostigla je nivo od 8,3 odsto u odnosu na 8,5 odsto prethodnog meseca, ali je bila iznad očekivanog usporavanja na 8,1 odsto. Isključivši volatilne cene poput hrane i energenata, bazna inflacija je porasla 6,2 odsto u odnosu na očekivanih šest procenata, što je raspršilo nade ulagača da je inflacija dostigla vrhunac u martu. Na mesečnom nivou inflacija je porasla 0,3 odsto (konsenzus 0,2 odsto), dok je bazna inflacija porasla 0,6 odsto u odnosu na konsenzus od 0,4 odsto.

Kripto tržište na nizbrdici – Veliki pad vrednosti kriptovalute TeraUSD, koja je vezana za dolar, doveo je do prave panike na tržištu kriptovaluta. Bitcoin je na momenat pao skoro na nivo od 25 hiljada dolara, što predstavlja njegovu najnižu vrednost od decembra 2020. godine. Čitavo tržište kriptovaluta

u samo jednom danu izgubilo je na vrednosti 200 milijardi dolara. Kolaps stejblkoina TeraUSD proizveo je investitorima gubitke od oko 60 milijardi dolara, računajući i gubitke na sestrinskoj kriptovaluti Luna.

Evro najslabiji prema dolaru u zadnjih 20 godina – Evro je na putu da dostigne paritet 1:1 prema dolaru, nakon što je prošle nedelje pao na nivo 1,03 USD. ECB je još uvek nevoljna da prati Fed sa bržim rastom kamata usled problema u privredi ovog političkog i ekonomskog bloka koji trenutno trpi velike posledice rusko-ukrajinskog rata. Međutim, visoka inflacija koja je pritisla sve zemlje evrozone veoma brzo bi morala da bude ispraćena i rastom kamata. Zvaničnici ECB-a najavili su da će ova centralna banka najpre obustaviti program kupovine državnih i korporativnih obveznica, pokrenut nakon izbijanja pandemije, pre nego što usledi podizanje kamata.