NEDELJNI IZVEŠTAJ, 6-10. novembar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.283,10 +0,65% 4.415,24 +1,31%
13.798,11 +2,37% 15.234,39 +0,30% 3.038,97 +0,27%
         

Američko tržište akcija nastavilo je rast i protekle sedmice uprkos tome što je u četvrtak prekinut višednevni uzlazni trend nakon komentara čelnika Fed-a da su više kamate možda neophodne da se suzbije inflacija. Indeks S&P 500 porastao je 1,3 odsto i ponovo se vratio iznad nivoa od 4.400 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio 2,4 odsto.

Fed oprezan, prinosi i dalje ispod rekordnih – Prinosi na američke državne obveznice protekle sedmice su se kretali uglavnom oko nivoa od 4,6 odsto, nakon što su koju sedmicu ranije preskočili prag od pet procenata i prouzrokovali rasprodaju na tržištu akcija. I dok je pad prinosa na obveznice protekle sedmice bio jedan od glavnih faktora oporavka tržišta akcija, mnogi investitori su zabrnuti da bi nagli pad prinosa mogao iznova motivisati Fed da ponovo zaoštri uslove monetarne politike. Predsednik Fed-a, Pauel, je saopštio da nije siguran da je ova centralna banka uradila dovoljno da se inflacija obori na nivo od dva odsto. Iako je ovaj nastup prekinuo osmodnevni uzlazni trend tržišta akcija, i dalje preko 90 odsto tržišta očekuje da Fed neće dizati kamatu na poslednjem zasedanju u tekućoj godini.

Disney vraća dividendu, striming iznad očekivanja – Američki medijski konglomerat, Disney, objavio je kvartalni profit iznad očekivanja nakon što je kompanija uspela dodatno da uštedi na troškovima u odnosu na inicijalni plan najavljen u februaru. Striming deo biznisa kompanije, Disney+, dodao je više pretplatnika u odnosu na očekivanja, a kompanija očekuje pozitivno poslovanje ovog segmenta do kraja tekuće fiskalne godine, „ali napredak neće biti linearan od kvartala do kvartala“. Investitori su bili zadovoljni i poboljšanom likvidnošću kompanije koja je ohrabrila čelnike Disney-a da najave vraćanje dividende od narednog tromesečja, prvi put nakon izbijanja pandemije. Nakon objave rezultata akcije kompanije su se oporavile skoro sedam procenata, da bi u petak ipak neutralisale deo ovih dobitaka.

Sirova nafta u padu i treću sedmicu zaredom – Cena Brenta protekle sedmice oslabila je oko četiri odsto, spuštajući se na momente i ispod nivoa od 80 dolara po barelu nakon što je rizik smanjene tražnje  uveliko premašio eventualne negativne posledice po ponudu usled sukoba na Bliskom istoku. Slabi prošlonedeljni kineski makroekonomski podaci ponovo su povećali zabrinutost oko tražnje u ovoj drugoj po veličini svetskoj privredi. Takođe, kineske rafinerije koje su najveći kupci sirove nafte iz Saudijske Arabije smanjile su narudžbine za decembar. S druge strane, zalihe sirove nafte na američkom tržištu u nedelji koja je zaključena 3. novembra porasle su najbržom stopom još od februara što bi moglo da ukaže na slabiju potrošnju i u ovoj najvećoj svetskoj privredi. Krajem meseca očekuje se zasedanje OPEC-a kada će biti razmatran obim proizvodnje za 2024. godinu.