NEDELJNI IZVEŠTAJ, 22-26. april, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
38.239,66 +0,67% 5.099,96 +2,67%
15.927,9 +4,23% 18.166,91 +2,39% 3088,64 +0,76%
         

Svega nedelju nakon najlošije sedmice u više od godinu dana, akcije na Njujorškoj berzi, podstaknute objavama rezultata tehnoloških kompanija, zabeležile su najveći sedmični skok od oktobra prošle godine. Na ovom putu nisu se isprečili ni skroman rast BDP-a u prvom tromesečju, te lošiji podaci o inflaciji u istom periodu. Indeks S&P 500 porastao je u sedmici 2,7 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio 4,2 odsto.

Usporavanje američke privredne aktivnosti – Američki privredni rast u prvom tromesečju usporio je na najnižu stopu u poslednje dve godine. BDP najveće svetske privrede u kvartalu porastao je po godišnje prilagođenoj stopi od 1,6 odsto, daleko ispod konsenzusa od 2,4 odsto i rasta od 3,4 odsto u četvrtom tromesečju prošle godine. Lična potrošnja, koja predstavlja najveću komponentu BDP-a, rasla je stopom od 2,5 odsto, sporije od 3,3 odsto u četvrtom kvartalu i ispod očekivanja od tri odsto. Kada su u pitanju inflatorni pritisci, izveštaj o BDP-u ni u tom aspektu nije doneo dobre vesti. Indeks troškova lične potrošnje (PCE) porastao je u kvartalu godišnjom stopom od 3,4 odsto, što je njegov najviši nivo u godinu dana i daleko iznad 1,8 odsto u četvrtom tromesečju. Isključujući hranu i energente, PCE indeks je porastao 3,7 odsto, daleko iznad Fed-ovog srednjoročnog targeta za inflaciju od dva odsto. Ova objava gotovo je zacementirala uverenje Fed-a da do jeseni ne radi ništa po pitanju popuštanja monetarne politike.

PCE inflacija u martu iznad očekivanja – U petak objavljena martovska PCE inflacija donekle je relaksirala investitore pošto nije pokazala ubrzanje cenovnih pritisaka u martu. Indeks troškova lične potrošnje isključujući hranu i energente porastao je u ovom mesecu za 2,8 odsto na godišnjem nivou, identičnom stopom kao u februaru. Ovaj podatak bio je iznad konsenzusa od 2,7 odsto. Uključujući hranu i energente, PCE indeks je porastao 2,7 odsto, iznad očekivanja od 2,6 odsto. Na mesečnom nivou, oba podatka su rasla stopom od 0,3 odsto, u skladu sa konsenzusom i rastom u prethodnom mesecu. Potrošači su pokazali da i dalje troše uprkos povišenim nivoima cena. Lična potrošnja je porasla na mesečnom nivou 0,8 odsto, neznatno preko konsenzusa od 0,7 odsto i bila je na nivou prethodnog meseca. Lični prihodi porasli su u skladu sa očekivanjima od 0,5 odsto u odnosu na 0,3 odsto prethodnom meseca.

Tehnološke kompanije preokrenule trend tržišta – U proseku sasvim zadovoljavajuće objave tehnoloških kompanija preokrenule su trend tržišta. Istina, Meta Platforms je po objavi rezultata pala deset procenata, ali pre svega usled činjenice da je uprava kompanije najavila veću potrošnju na polju veštačke inteligencije, te da u bliskoj budućnosti neće biti značajnih materijalnih efekata od tih ulaganja. Tesla je objavio jedan od lošijih kvartala, ali je uspeo da prekine ovogodišnji oštar silazni trend nakon što je uprava kompanije uverila investitore da je ostala na putu stare vizije i da se može očekivati lansiranje jeftinijih modela na postojećim proizvodnim linijama. Najveća kompanija na svetu, Microsoft, potukla je očekivanja u pogledu prihoda i profita, nastavivši niz dvocifrenih stopa rasta poslovanja. I ova kompanija očekuje značajna kapitalna ulaganja na polju cloud usluga i veštačke inteligencije, ali bi prema rečima uprave operativna margina po tom osnovu mogla da padne tek za jedan procentni poen. Objava Alphabet-a zasenila je čitavo tržište najavom isplate prve dividende i rezultatima koji su znatno nadmašili očekivanja, kako na polju oglašavanja tako i cloud poslovanja.