NEDELJNI IZVEŠTAJ, 29. januar – 2. februar, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
38.654,42 +1,43% 4.958,61 +1,38%
15.628,95 +1,12% 16.918,21 -0,25% 2.730,15 -6,19%
         

Ni jako tržište rada u januaru, niti najava Fed-a da gotovo izvesno neće smanjivati kamate od marta, nisu obuzdali rast tržišta akcija. Ovakvom ishodu kumovale su objave kvartalnih rezultata tehnoloških kompanija koje su u većoj meri pokazale snažan rast poslovanja u prazničnom kvartalu. Indeks S&P 500 porastao je u sedmici 1,4 odsto, dok je indeks tehnooških akcija dodao na vrednosti 1,1 odsto.

Ništa od brzog pada kamata – Fed verovatno neće početi da smanjuje kamatu od marta, ključna je crtica sa Fed-ovog januarskog zasedanja koje očekivano nije donelo promenu kamate koja se od jula prošle godine nalazi u rasponu 5,25-5,50 procenata. Naredno zasedanje Fed-a zakazano je za 20. mart, a pre januarskog sastanka verovatnoća za smanjenje kamata stajala je na oko 50 procenata. Nakon saopštenja Fed-a i Pauelovih zapažanja, šansa za smanjenje kamata u martu je pala na 36 odsto, da bi tokom sedmice bila dodatno smanjena nakon objave izveštaja sa tržišta rada. Privredni rast američke ekonomije proteklih meseci je bio dosta jači nego što su zvaničnici Fed-a očekivali, što je neke od njih učinilo opreznijim u pogledu proglašenja pobede nad inflacijom. Međutim, pritisci na cene i rast plata nastavili su da slabe, što sugeriše da bi inflacija mogla da opadne brže nego što se očekivalo, a da se pride rast privrede značajno ne uspori.

Tržište rada ne posustaje – Američko tržište rada pokazalo je iznenađujuću snagu tokom januara, čime je gotovo zacementirana ranije najavljena odluka Fed-a da još neko vreme neće rizikovati sa smanjenjem kamata. U prvom mesecu u godini američka privreda je kreirala 353 hiljada radnih mesta, znatno iznad očekivanih 185 hiljada, saopštilo je američko Ministarstvo rada. Stopa nezaposlenosti je ostala na 3,7 odsto, ispod očekivanih 3,8 odsto. Prosečna satnica porasla je 0,6 odsto mesečno, duplo brže u odnosu na konsenzus. Na godišnjem nivou, nadnice su rasle stopom od 4,5 odsto, takođe znatno preko očekivanih 4,1 odsto. Osim jakog izveštaja u januaru, Ministarstvo je revidiralo naviše i prethodne mesece. Decembarski podatak je revidiran na 333 hiljade, za 117 hiljada više u odnosu na prvobitni izveštaj, dok je novembarski revidiran naviše za devet hiljada. Nakon objavljenog izveštaja verovatnoća da će Fed smanjiti kamate u martu spustila se ispod 20 procenata.

Novi bljesak tehnoloških kompanija – Ne računajući Apple, koji se istina vratio rastu nakon četiri vezana kvartala pada, sve preostale velike tehnološke kompanije objavile su snažne stope rasta poslovanja u prazničnom kvartalu, u rasponu od 13 do 25 procenata. Alphabet je bio na donjem kraju ovog raspona, razočaravši ulagače sa usporenim reklamnim prihodima, dok je Meta bila apsolutna dobitnica sedmice nakon što je objavljen rast prihoda od 25 odsto uz ništa manje impresivna očekivanja za tekući kvartal. Ova kompanija koja se domogla nove istorijski najviše vrednosti najavila je i isplatu prve dividende. Microsoft je objavio još jedan jak kvartal sa stopom rasta od 18 procenata, ali su veći skok akcija sprečili relativno visoko vrednovanje kompanije i neznatno slabija prognoza za tekući kvartal od očekivanja. Praznični kvartal doneo je Amazonu stopu rasta prihoda od 14 odsto, a na snažan rast akcija uticala je i najava poslovanja za tekuće tromesečje koja je došla iznad očekivanja.