NEDELJNI IZVEŠTAJ, 16-20. oktobar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.127,28 -1,61% 4.224,16 -2,39% 12983,81 -3,16% 14.798,47 -2,56% 2.983,06 -3,40%
         

Protekla trgovačka nedelja donela je oštre minuse na svetskim berzama, nakon što su nastavili da rastu prinosi na američke obveznice, dok je geopolitička tenzija oko Bliskog istoka dostigla vrhunac. Indeks S&P 500 ponovo se primakao nivou od 4.200 poena, nakon korekcije od 2,4 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, pao 3,2 odsto.

Obveznice na prinosima iz 2007. – Prinos na američke 10-ogodišnje obveznice preskočio je u četvrtak nivo od pet procenata, gde se poslednji put nalazio pre ravno 16 godina. Ova niska cena obveznica (i visoki prinosi) utiče višestruko na privredu kroz visoke cene stambenih i auto kredita, skuplje zaduživanje preko kreditnih kartica, ali i direktno podriva tržište akcija nudeći mnogo atraktivniju alternativu kada je ulaganje u pitanju. Rast prinosa na obveznice zahuktao se već od utorka kada su septembarski podaci o maloprodaji pokazali da američki potrošač nastavlja da troši i to intezitetom znatno većim od očekivanja. Septembarska maloprodaja porasla je 0,7 odsto na mesečnom nivou, znatno iznad očekivanja od 0,3 odsto, dok je bazna maloprodaja skočila 0,6 odsto. Rast prinosa svakako je posledica i povišene političke i ekonomske neizvesnosti, ali i sve brojnijih pitanja oko vođenja američkih javnih finansija sa velikim deficitom. U petak su prinosi na 10-ogodišnje obveznice ipak pali prema nivou od 4,9 odsto.

Teslina najlošija sedmica ove godine – Teslini kvartalni rezulati, ali još više nastup Maska razočarali su investitore prošle sedmice. Lider ove kompanije je kao nikada do sada prosuo priličnu dozu pesimizma koja je oborila akcije kompanije za više od 15 procenata nedeljnom nivou. Tesla je nastavio da beleži pad profitabilnosti nakon što su cene njegovih automobila u kvartalu bile niže za oko 25 odsto na godišnjem nivou. Bruto margina kompanije nastavila je silazni trend, spustivši se na 17,9 odsto ispod konsenzusa od 18,5 odsto. Veliki broj investitora u Teslu, koji su mahom i poklonici harizme Maska, bili su razočarani pesimističkom najavom skorog lansiranja kamioneta, Cybertruck, za koji iz kompanije očekuju da počne da daje doprinos profitabilnosti tek za 12-18 meseci. Mask je preplašio ulagače i mračnim sagledavanjem trenutnih makroekonomskih okolnosti u kojima visoka cena kredita onemogućava dostupnost njegovih vozila prosečnom potrošaču.

Nove tehnološke restrikcije SAD prema Kini – Američko ministartstvo trgovine obelodanilo je u utorak novi skup pravila kojima se dodatno pooštravaju mere izvozne kontrole koje su prvi put uvedene u oktobru prošle godine. Ažurirana pravila „povećaće efikasnost naše kontrole i dodatno zatvoriti puteve za izbegavanje ovih ograničenja“, navela je američka administracija, navodeći dalje da se „ograničavanje pristupa kritičnim tehnologijama sprovodi radi zaštite nacionalne bezbednosti“. Napredni čipovi za primenjenu veštačku inteligenciju, kao što su Nvidijini proizvodi H800 i A800, biće pogođeni ovim merama, navela je ova kompanija u regulatornom podnesku. Nvidija je saopštila da postoji mogućnost da kontrola izvoza utiče na njenu sposobnost da blagovremeno završi razvoj pojedinih proizvoda. Iako se ne očekuje trenutni finansijski uticaj ovih mera, iz kompanije su upozorili da će možda morati da preseli određene poslovne operacije iz jedne ili više zemalja. Akcije Nvidije zabeležile su protekle sedmice pad vrednosti od oko devet procenata, dok je sektor proizvođača i dizajnera čipova oslabio oko četiri odsto.