NEDELJNI IZVEŠTAJ, 22-26. januar, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
38.109,43 +0,65% 4.890,97 +1,06%
15.455,36 +0,94% 16.961,39 +2,45% 2.910,22 +2,75%
         

Američke akcije održale su se i protekle sedmice na rekordnim nivoima, nakon što je nekoliko dobrih makroekonomskih rezultata gurnulo u drugi plan loše objave tržišnih lidera poput Tesle i Intela. Indeks S&P 500 porastao je 1,1 odsto i okončao sedmicu nadomak 4.900 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, povećao vrednost nepunih jedan odsto.

Teslino usporavanje zabrinulo investitore – Akcije Tesle stropoštale su se 12 procenata nakon što je kompanija uz skromne rezultate za četvrto tromesečje objavila da u 2024. očekuje „značajno nižu“ prodaju nego prošle godine kada je stopa rasta iznosila 38 odsto. Kompanija je lani primenjivala strategiju čestog smanjivanja cena što je doprinelo da se postigne stopa isporuka relativno blizu srednjoročnog cilja rasta od 50 procenata. Analitičari u tekućoj godini očekuju rast prodaje od oko 20 procenata. Pospešivanje prošlogodišnje prodaje nižim cenama odrazilo se na profitabilnost Tesle. Bruto margina u auto segmentu, mimo regulatornih kredita, blago je poboljšana u četvrtom tromesečju na 17,1 odsto, iznad konsenzusa od 16,7 odsto (17,6 odsto sa državnim podsticajima). Niže cene kompanije direktan su pritisak kineske konkurencije koju je lider kompanije Mask opisao kao “najkonkurentnije proizvođače automobila na svetu”. Odgovor na ovu trenutno najjaču snagu u svetskoj auto-industriji sa jeftinim modelom nove generacije Tesla će imati tek u drugoj polovini naredne godine.

Američka privreda i dalje dobro gazi – Američki makroekonomski podaci pokazali su i dalje dobar trend američke privrede. BDP u četvrtom tromesečju porastao je godišnjom stopom od 3,3 odsto, značajno iznad očekivanja tržišta od dva procenta. Na nivou čitave 2023. godine američka privreda porasla je 2,5 odsto, znatno iznad očekivanja tržišta na njenom početku kada je postojala skepsa da li će rasta uopšte i biti. Osim ovog blagog usporavanja privrede u četvrtom tromesečju s obzirom na stopu u trećem kvartalu od 4,9 odsto, investitori su pozdravili i podatke o decembarskoj inflaciji putem indeksa troškova lične potrošnje, koji je glavni parameter Fed-a prilikom utvrđivanja monetarne politike. Decembarski podatak je na godišnjem nivou iznosio 2,9 odsto, ispod konsenzusa od tri odsto i novembarskog rasta od 3,2 odsto. Fed će u sredu verovatno doneti odluku o nepromenjenoj kamatnoj stopi, dok je tržište i dalje podeljeno oko očekivanja da li će u martu uslediti prvo smanjenje kamata.

ECB zadržala kamatu, bez naznaka daljeg puta – Evropska centralna banka (ECB) na zasedanju u četvrtak zadržala je kamatne stope nepromenjene i ponovila da će ih držati na visokom nivou „dovoljno dugo“ kako bi inflaciju dovela do targeta od dva odsto. Nakon što je poslednji put kamata u septembru podignuta na četiri odsto, ova centralna banka nije dala mnogo nagoveštaja kada bi mogao da usledi silazni trend ključne cene zaduživanja. ECB je saopštila da je preuranjeno pričati o smanjenju kamatnih stopa i da će sve zavisiti od podataka. Tržište trenutno sa verovatnoćom od 62 odsto očekuje da će ECB u aprilu smanjiti kamatu premda su proteklih meseci pojedini zvaničnici banke donosili suprotne tonove, naglašavajući potrebu da se sačekaju podaci sa tržišta rada u prvom tromesečju. Narednih nekoliko meseci biće „veoma mnogo informacija“ na ovom planu, rekla je čelnica ECB-a, Lagar, dodajući da rast plata trenutno „ide u dobrom pravcu“. ECB se nada da će svako dalje povećanje plata apsorbovati korporativni profiti kako se ne bi stvorili inflatorni efekti drugog kruga.