NEDELJNI IZVEŠTAJ, 22-26. avgust, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
32.283,40 -4,22% 4.057,66 -4,04% 12.141,71 -4,44% 12.971,47 -4,23% 3.236,22 -0,67%
         

Američki berzanski pokazatelji zabeležili su veliki pad u petak nakon što je predsednik Fed-a dao prilično jasnu poruku da će kamate dizati sve dok ne obori inflaciju. Svi američki berzanski pokazatelji pali su više od četiri procenta, dok je sličnu korekciju registrovao i reperni indeks nemačkog tržišta, DAX 40.

Pauel najavio duži period viših kamata – Uspostavljanje cenovne stabilnosti verovatno će zahtevati održavanje restriktivne monetarne politike neko vreme, rekao je Džerom Pauel na simpozijumu u Džekson Holu, upozorivši na ranije greške preranog popuštanja monetarne politike. On je ponovio da će centralna banka nastaviti da povećava kamatne stope kako bi ublažila inflatorne pritiske. Takođe je upozorio da bi moglo doći do „izvesne patnje“ kada se ove mere budu primenjivale što je u veoma kratkom vremenskom periodu dovelo do prave rasprodaje na Volstritu.

Postignut dogovor oko kineskih akcija u SAD – Američki i kineski regulatori postigli su dogovor oko mogućnosti nadgledanja kineskih revizora i njihovih oditorskih papira što je bila ključna smetnja za nastavak listiranja kineskih kompanija u SAD. Američko regulatorno telo saopštilo je da je ovo prvi korak u postizanju sporazuma, dok je kineska strana izjavila da će „pomagati“ u sprovođenju inspekcija. Amerikanci planiraju da sprovedu inspekciju već od sredine septembra kako bi u decembru doneli zaključak o tome da li Kina i dalje opstruiše pristup oditorskim informacijama.

Privreda evrozone u recesiji – Poslovna aktivnost evrozone beleži pad drugi mesec zaredom s obzirom na sve veće troškove života koji smanjuju ličnu potrošnju dok proizvođači i dalje trpe pritiske usled ograničenja u lancima snabdevanja, pokazuje fleš pregled PMI pokazatelja koji predstavlja dobar odraz kretanja privredne aktivnosti. PMI evrozone pao je u avgustu na 49,2 sa 49,9 poena u julu, što je ipak bolje od očekivanja analitičara okupljenih oko Reuters-a koje je bilo na nivou od 49,0 poena. Uslužni sektor, koji dominira ovim ekonomskim i političkim blokom, pao je sa 51,2 na 50,2 poena i bio je ispod konsenzusa od 50,5. Industrijski sektor je pao na najniži nivo od juna 2020. godine – na 49,7 u odnosu na majskih 49,8 poena. Ovaj pokazatelj je bio iznad očekivanja analitičara od 49,0.