NEDELJNI IZVEŠTAJ, 1-5. jul, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
39.375,87 +0,66% 5.567,19 +1,95%
18.351,34 +3,54% 18.461,29 +1,24% 2.949,93 -0,59%
         

Američko tržište akcija otpočelo je drugu polovinu godine istim intenzitetom kojim je okončano prvih šest meseci. Glavni indeks tržišta, S&P 500, skraćenu trgovačku sedmicu završio je u plusu od nepunih dva odsto i prvu put iznad nivoa od 5.500 poena. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, delimično usled izvrsnog učinka akcija Tesle dobio je na vrednosti 3,5 odsto.

Nezaposlenost neočekivano porasla na 4,1% – Junski izveštaj sa tržišta rada dao je podsticaj tržištu akcija nakon što je stopa nezaposlenosti neočekivano skočila na 4,1 odsto, što je njen najviši nivo od oktobra 2021. godine. Ovaj podatak bio je iznad očekivanja tržišta od četiri procenta. Kada je u pitanju rast nadnica, nije bilo većih iznenađenja – stopa rasta iznosila je 0,3 odsto mesečno odnosno 3,9 procenata godišnje.  Američka privreda u junu kreirala je dodatnih 206 hiljada poslova, što je bilo iznad konsenzusa od 200 hiljada, ali ispod majskog podatka koji je revidiran naviše na 218 hiljada. Idealni scenario za ulagače na tržištu akcija bi bio nastavak laganog slabljenja tržišta rada što bi bila potvrda i dalje jake privrede, dok bi s druge strane i Fed imao argumente za prvo smanjenje kamata. Verovatnoća da će Fed u septembru početi sa smanjenjem kamata, koje su pre godinu dana dostigle vrhunac i potom ostale na tom nivou, porasla je na preko 70 odsto.

Inflacija u evrozoni pala na 2,5% – Inflacija u evrozoni u junu pala je na 2,5 odsto, saopštio je Eurostat, dok je bazna inflacija ostala nepromenjena u odnosu na prethodni mesec. Ukupna inflacija bila je u skladu sa očekivanjima tržišta, i blago je smanjena u odnosu na 2,6 odsto u maju. Bazna inflacija, koja ne obuhvata cene energenata, hrane, alkohola i cigareta, zadržala se na nivou od 2,9 odsto i bila je iznad konsenzusa od 2,8 odsto. Stopa rasta cena usluga takođe je ostala nepromenjena na 4,1 odsto. Evropska centralna banka (ECB) u junu je smanjila ključnu kamatu za 25 baznih poena, a tržište očekuje još dve identične korekcije do kraja godine. Međutim, verovatnoća da će se prvo naredno smanjenje desiti u julu je svega 33 odsto. ECB je na junskom zasedanju povećala izglede za prosečnu inflaciju u tekućoj godini sa 2,3 na 2,5 odsto, a takođe i za sledeću godinu sa 2,0 na 2,2 odsto.

Tesla napokon u plusu u 2024. – Akcije proizvođača e-vozila, Tesla, skočile su prošle sedmice preko 27 procenata nakon što je kompanija obelodanila podatke o prodaji u drugom tromesečju i konočno stigle na pozitivnu teritoriju u tekućoj godini. U periodu april-jun kompanija je isporučila nepunih 444 hiljade vozila što je bilo skoro za pet odsto niže u odnosu na prošlu godinu, ali iznad konsenzusa od 436 hiljada. Ulagači su ohrabreni usporavanjem trenda pada prodaje (pad od 8,5 odsto u prvom tromesečju), ali i činjenicom da je kompanija prodala više vozila nego što je proizvela što bi mogao biti dobar signal o stanju tražnje na tržištu. Prošle sedmice EU je sprovela najavljenu meru uvođenja dodatnih carina na e-vozila koja su proizvedena u Kini, ali još uvek nije poznato koji će se namet biti obračunat na Teslina vozila koja ova kompanija proizvodi u Šangaju. Još ranije je ova kompanija najavila da će u slučaju povećanih carina morati da poveća cenu modela 3 na evropskom tržištu.