NEDELJNI IZVEŠTAJ,  29. maj – 2. jun, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.762,76 +2,02% 4.282,37 +1,83% 13.240,77 +2,04% 16.051,23 +0,42% 3.230,07 +0,55%
         

Protekla sedmica donela je snažan rast američkog tržišta akcija nakon što je i zvanično usvojen zakon o pomeranju granice duga, ali pre svega usled objave majskog izveštaja sa tržišta rada koji je doneo važne pozitivne tonove. Indeks S&P 500 porastao je u sedmici 1,8 odsto, dok od početka godine nosi pozitivan prinos od 11,5 procenata. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, nastavio je uspešnu seriju, skočivši u sedmici dodatnih dva odsto.

Stopa nezaposlenosti u SAD porasla na 3,7% – Američko tržište rada u maju pokazalo je zavidnu snagu i porast broja zaposlenih iznad očekivanja, ali je i donelo rast stope nezaposlenosti i neveliko povećanje nadnica što je izazvalo talas optimizma među investitorima. Američka privreda u maju kreirala je 339 hiljada radnih mesta, iznad konsenzusa od 190 hiljada, dok je stopa nezaposlenosti skočila na 3,7 odsto u odnosu na konsenzus od 3,5 odsto. Veliki rast nezaposlenosti uprkos rastu broja radnih mesta posledica je u velikoj meri pada broja samozaposlenih Amerikanaca za 369 hiljada. Ključni indikator inflacije, prosečna satnica rada, porasla je u maju 0,3 odsto na mesečnom nivou, što je bilo u skladu sa očekivanjima i usporavanje u odnosu na 0,4 odsto prošlog meseca. Na godišnjem nivou nadnice su porasle 4,3 odsto, što je bilo ispod konsenzusa od 4,4 odsto.

Inflacija u evrozoni najniža od početka rata – Inflacija u evrozoni usporila je u maju više nego što se očekivalo, što je dalo argumente da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla umerenije da nastavi ciklus dizanja kamata. Inflacija u ekonomskom i političkom bloku 20 zemalja koje koriste evro usporila je na 6,1 odsto u maju u odnosu na aprilskih 7,0 odsto i ispod konsenzusa od 6,3 odsto. Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i goriva, pala je na 5,3 odsto sa 5,6 odsto u aprilu i takođe je bila ispod očekivanja od 5,5 procenata. ECB je od sredine prošle godine podigla kamatu za 375 baznih poena na 3,25 odsto kako bi se borila sa rastućom inflacijom. Očekuje se da bi na junskom zasedanju kamata mogla biti povećana za dodatnih 25 baznih poena, pre svega s obzirom na i dalje visok rast nadnica koji se nalazi u rasponu 5-6 odsto.

Amazon ustalasao telekomunikaciono tržište – Kako su preneli američki mediji, e-trgovac Amazon već neko vreme se nalazi u pregovorima sa većinom telekomunikacionih operatera kako bi obezbedio najniže veleprodaje cene za mobilne usluge na tržištu SAD koje bi ponudio svojim Prime pretplatnicima. Iz Amazona su negirali ovo pisanje, navodeći da u ovom momentu nema u planu da uvodi mobilne usluge, što je donekle ublažio veliki pad akcija sva tri američka telekomunikaciona operatera u petak. U slučaju postojanja jeftinije verzije na Amazonu, telekomunikacioni biznisi bi se suočili sa velikim gubitkom pretplatnika što bi moglo negativno uticati na poslovni model koji se inače suočava sa visokim troškovima za razvoj 5G mreže.