NEDELJNI IZVEŠTAJ,  13-17. mart, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
31.861,98 -0,15% 3.916,64 +1,43% 11.630,51 +4,41% 14.768,2 -4,28% 3.230,08 +0,63%
         

Činjenica da je američki berzanski indeks S&P 500 porastao u sedmici 1,4 odsto, ni najmanje ne pokazuje turbulentna dešavanja u proteklih pet trgovačkih dana. Eskalacija nepoverenja u bankarski sistem, prelivanje krize na evropsko tržište i novo dizanje kamata od ECB-a, samo su neki od događaja koji su začinili prethodnu sedmicu punu fluktuacija. Beg investitora u sigurno oborio je prinose na 2-godišnje američke trezorce na 3,85 odsto, ali i podigao indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, za 4,4 odsto.

Eskalacija krize u bankarskom sistemu – Uprkos tome što je američka Agencija za osiguranje depozita odlučila da isplati sve deponente propale Silicon Valley banke, kriza poveranja u banke nastavljena i protekle sedmice. Regionalne američke banke izgubile su na vrednosti dodatnih 12 odsto, nakon gubitka od 16 procenta prethodne sedmice. Najranjivija među njima, First Republic banka, koja se stropoštala preko 70 procenata, krizu poverenja gasila je velikim paketom pomoći od strane najvećih američkih banaka. Evropske bankarske akcije izgubile su u nedelji u proseku više od deset procenata, nakon što je švajcarska Credit Suisse upala u krizu likvidnosti pa je intervenisala i Švajcarska narodna banka sa kreditnom linijom od 50 milijardi franaka.

ECB ponovo povećala kamatu za 50bp – Evropska centralna banka (ECB) povećala je ključnu kamatu za dodatnih 50 baznih poena, uprkos špekulacijama da će odustati od tog koraka usled krize poverenja u banke. Kada se radi o ovom aktuelnom pitanju, ECB je navela da „prati trenutne tržišne tenzije i spremna je da reaguje po potrebi kako bi se očuvala stabilnost cena i finansijska stabilnost u evrozoni. Bankarski sektor evrozone je otporan, sa jakom pozicijom kapitala i likvidnosti.“ ECB je takođe smanjila očekivanja za prosečnu inflaciju za tekuću godinu sa 6,3 na 5,3 odsto odnosno podigla očekivanja po pitanju privrednog rasta evrozone sa decembarskih pola procenta na 1,0 odsto.

Februarska inflacija u SAD porasla 0,4% – Inflacija u februaru u SAD porasla je na mesečnom nivou 0,4 odsto, odnosno 6,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je bilo u skladu sa očekivanjem tržišta. Isključujući volatilne cene hrane i energenata, bazna inflacija je povećana 0,5 odsto mesečno odnosno 5,5 odsto na godišnjem nivou. Konsenzus mesečnog rasta bio je neznatno iznad, na nivou od 0,4 odsto, dok je godišnja stopa bila u skladu sa očekivanjima. Troškovi stanovanja, koji čine oko trećine indeksa potrošačkih cena, porasli su 0,8 odsto na mesečnom nivou odnosno 8,1 odsto u odnosu na prošlu godinu. Fed bi ove sedmice trebalo doneti odluku o novom povećanju kamata, a tržišta trenutno očekuju rast ključne kamate za 25bp.