NEDELJNI IZVEŠTAJ,  8-12. maj, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.300,62 -1,11% 4.124,08 -0,29% 12.284,74 +0,40% 15.913,82 -0,30% 3.272,36 -1,86%
         

Protekla trgovačka sedmica donela je pozitivne informacije oko američkih potrošačkih cena, ali za razliku od bliske prošlosti ovaj izveštaj nije bio dovoljan za pokretanje jačeg pozitivnog sentimenta na tržištu. Reperni indeks američkog tržišta, S&P 500, oslabio je 0,3 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao u sedmici 0,4 procenta.

Inflacija u aprilu ispod 5% – Američka inflacija nastavila je silazni trend u aprilu, spustivši se na nivo od 4,9 procenta, neznatno ispod konsenzusa i godišnje stope iz proteklog meseca od pet odsto. Međutim, bazna inflacija, koja izuzima volatilne stavke poput cena hrane i energenata, porasla je 0,4 odsto mesečno i 5,5 odsto na godišnjem nivou, ali je bila u skladu sa očekivanjima. Doprinos rastu cena dali su troškovi stanovanja, goriva i polovnih vozila, delimično neutralisani padom cene goriva, novih vozila i kućne hrane. U borbi sa inflacijom Fed je od marta prošle godine na deset uzastopnih zasedanja podigao stopu za pet procentnih poena na njen najviši nivo u poslednjih skoro 16 godina. Tržište sada očekuje da bi Fed mogao da pauzira sa nastavkom dizanja kamata, a nakon objavljenog izveštaja verovatnoća podizanja kamata u junu pala je na nivo od 20 procenata.

Hoće li biti bankrota SAD? – Polagano se približava 1. jun kada bi američka vlada mogla ostati nelikvidna u pogledu ispunjavanja svojih finansijskih obaveza, ukoliko Kongres ne usvoji pomeranje gornje granice duga sa trenutnih 31 hiljadu mililjardi dolara. Protekle sedmice je napravljen minimalni napredak na ovom polju, a glavno sporenje je između demokrata koji žele bezuslovnu saglasnost za podizanje nivoa duga i republikanaca koji smatraju da vladajuća adiministracija mora da napravi izvesne ustupke. Gornja granica duga premašena je još u januaru, a vlada trenutno koristi vanredne mere za sopstveno finansiranje. Republikanska većina u Predstavničkom domu traži da se federalna potrošnja svede na nivo iz 2022. godine, a povećanja državne potrošnje ograniče na jedan odsto u narednih deset godina.

Korporativni profiti u 1Q otporniji od očekivanja – Nakon što je oko 90 odsto članica indeksne korpe S&P 500 objavilo rezultate poslovanja za prvo tromesečje, ukupni profiti američkih korporacija manji su za oko četiri odsto u odnosu na prošlu godinu, dok su prihodi veći za 4,5 odsto. Zahvaljujući relativno povoljnim komentarima menadžmenta kompanija zaustavljen je trend smanjenjih očekivanja u pogledu profitabilnosti do kraja godine. Tržište trenutno očekuje pad profita u tekućem kvartalu od oko osam odsto, njihovu stagnaciju u trećem kvartalu i rast od oko devet procenata u poslednjem tromesečju u tekućoj godini. U slučaju ovakvog scenacija, ovogodišnji profiti američkih korporacija pali bi 2,8 odsto, nakon što su prošle godine zabeležili rast od 6,3 odsto.