NEDELJNI IZVEŠTAJ, 8-12. avgust, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.761,05 +2,92% 4.280,15 +3,26% 13.047,19 +3,08% 13.795,85 +1,63% 3.276,89 +1,55%
         

I četvrtu sedmicu zaredom nastavljen je rast Volstrita, a zamah velikom skoku indeksa dali su objavljeni podaci o julskoj inflaciji i proizvođačkim cenama. Glavni berzanski pokazatelji na američkom tržištu u proseku su porasli preko tri procenta, dok je nemački indeks DAX 40 dobio na vrednosti 1,6 odsto.

Inflacija u SAD pala na 8,5% – Američka inflacija u julu spustila se na 8,5 odsto sa junskih 9,1 odsto, što je bio veći pad od očekivanja tržišta (konsenzus 8,7 procenata). Bazna inflacija se zadržala na 5,9 odsto, a očekivalo se da će porasti na 6,1 odsto. Investitori su ove informacije gromko pozdravili premda jedan mesec ne čini trend i teško se može sa sigurnošću kazati da je najgore od inflacije iza nas. Ipak, svaka informacija koja bi mogla demotivisati Fed od nastavka snažnog dizanja kamata očekivano je doprinela rastu tržišta.

Usvojen zakon o smanjenju inflacije – Tesnom većinom američki Senat usvojio je zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i podizanju poreza korporacijama koje ostvaruju visok profit. Cilj zakona za koji se već duže vreme demokrate zalažu jeste smanjenje federalnog deficita i medicinskih troškova građana, uz istovremeno značajno povećanje klimatske potrošnje. Prema zakonu, profit velikih korporacija biće oporezovan sa najmanjom stopom od 15 odsto, što će pogoditi one kompanije koje su uprkos ostvarenju visokih profita, a usled poreskih kredita i odbitaka, plaćali minimalne poreze.

Oporavak tržišta sirove nafte – Cena sirove nafte oporavila se protekle sedmice, ali je Brent nedelju ipak završio ispod nivoa od 100 dolara po barelu. Cena Brenta skočila je skoro četiri procenta nakon pada od 14 odsto u nedelji pre usled straha od recesionih pritisaka. OPEC je protekle sedmice smanjio prognozu rasta tražnje u tekućoj godini za 260 hiljada barela po danu, te sada očekuje da tražnja na nivou godine poraste za 3,1 milion barela po danu. S druge strane, Međunarodna agencija za energiju (IEA) povećala je očekivanja rasta tražnje na 2,1 milion barela po danu usled veće orijentacije pojedinih zemalja na potrošnju nafte umesto preskupog gasa.