NEDELJNI IZVEŠTAJ, 2-5. januar, 2024. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
37.466,11 -0,59% 4.697,24 -1,52%
14.524,07 -3,25% 16.594,21 -0,94% 2.929,18 -1,54%
         

Nakon ostvarenih velikih dobitaka u protekloj godini, američko tržište akcija prekinulo je protekle sedmice devetonedeljni uzlazni trend. Investitori su nakon novogodišnjih praznika postali skeptičniji kada je u pitanju brzina obaranja kamata od strane Fed-a, dok je sentiment narušilo i nekoliko rezanja rejtinga vodećih akcija na Volstritu. Indeks S&P 500, koji je prošlu godinu okončao skokom od preko 24 odsto, oslabio je 1,5 odsto, a pad su predvodile tehnološke akcije koje su pretrpele korekciju od 3,3 procenta.

Tržište rada i dalje prkosi – Blagi oporavak tržište akcija zabeležilo je u petak, premda je decembarski izveštaj sa tržišta rada bio iznad očekivanja, poslavši malo signala da će Fed požuriti sa obaranjem kamata. Američka privreda u decembru dodala je novih 216 hiljada radnih mesta, bržom stopom od novembarskih 173 hiljade i daleko iznad konsenzusa od 160 hiljada. U čitavoj 2023. godini zaposlenost je porasla za 2,7 miliona radnika, sa prosečnim mesečnim rastom od 225 hiljada. Stopa nezaposlenosti je zadržana na nivou od 3,7 odsto, dok su investitori očekivali rast od 3,8 procenata. Rast nadnica, koji predstavlja najveću opasnost po brže obaranje inflacije, porastao je u decembru 4,1 odsto na godišnjem nivou, iznad novembarskih četiri odsto i konsenzusa od 3,9 odsto. Na mesečnom nivou plate su rasle 0,4 odsto, što je identično stopi iz prethodnog meseca, ali iznad konsenzusa od 0,3 odsto. Kada je u pitanju participacija radne snage, stopa je pala 0,3 procentna poena na 62,5 odsto.

Apple na nizbrdici – Veliki pad vrednosti akcija Apple-a bio je svakako jedan od glavnih činilaca korekcije na Volstritu u prvoj nedelji januara. Akcije Apple-a zabeležile su najgori početak godine u svojoj istoriji, oslabivši skoro šest procenata nakon što su pojedini analitičari postali zabrinuti oko prodaje novog modela iPhone-a i lošeg makro ambijenta u Kini koji bi mogao uticati na slabije rezultate. Apple je prošle godine preskočio tržišnu kapitalizaciju od tri hiljade milijardi dolara nakon rasta od oko 50 procenata, premda su prihodi kompanije zabeležili pad u sva četiri poslednja kvartala. Očekuje se da je praznični kvartal doneo prekid ovog trenda i blagi rast prihoda, ali ostaje da se vidi koliko je to dovoljno za kompaniju čijim akcijama se trenutno trguje na 27,5x dobiti očekivane u tekućoj fiskalnoj godini. Tržišna vrednost Apple-a pala je protekle sedmice na 2,8 hiljada milijardi dolara i nalazi si se tik iznad vrednosti softverske kompanije Microsoft.

Inflacija u evrozoni ispod očekivanja – Inflacija u evrozoni porasla je u decembru na 2,9 odsto, čime je prekinut šestomesečni silazni trend, a investitori ostali zabrinuti da će se Evropska centralna banka (ECB) sporije okrenuti obaranju kamata. Godišnja stopa inflacija bila je znatno iznad novembarskih 2,4 odsto, ali ispod konsenzusa od tri procenta. Smanjene državne subvencije na gas, struju i hranu koje su pokrenute prošle godine ubrzale su inflaciju u decembru i malo obeshrabrili investitore koji su očekivali da će ECB već u martu početi sa smanjivanjem kamata. Kada je u pitanju bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energenata, ona je oslabila sa novembarskih 3,6 na 3,4 odsto. Inflacija u sektoru usluga, koju ECB podrobnije prati usled uticaja rastućih nadnica, ostala je nepromenjena na nivou od četiri odsto. U petak nakon izveštaja nastavljen je blag pritisak na prodaju državnih obveznica članica evrozone i rast prinosa koji se beleži od početka godine.