NEDELJNI IZVEŠTAJ, 4-8. decembar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
36.247,87 +0,01% 4.604,37 +0,21%
14.403,97 +0,69% 16.759,22 +2,21% 2.969,56 -2,05%
         

Američko tržište akcija nastavilo je lagani uzlazni trend te je posle izveštaja sa tržišta rada uknjižilo i šestu sedmicu rasta zaredom. Iako je novembarski izveštaj došao neznatno iznad očekivanja, ponovno smanjenje stope nezaposlenosti moglo bi ukazati na trajektoriju blagog usporavanja privredne aktivnosti umesto preteće recesije. Indeks S&P 500 blago je porastao iznad 4.600 poena, što je nivo poslednji put viđen početkom 2022. godine. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dodao je na vrednosti 0,7 odsto.

Tržište rada jako, nezaposlenost pala – Novembarski izveštaj sa tržišta rada pokazao je da je kreirano 199 hiljada radnih mesta, iznad očekivanih 190 hiljada i revidiranog oktobarskog izveštaja koji je pokazao zaposlenih 150 hiljada radnika. Aktuelni izveštaj pokazuje značajan broj zaposlenih od strane vlade, kao i očekivani povratak na posao radnika u auto industriji nakon okončanja štrajka. Stopa nezaposlenosti je pala na 3,7 odsto, ispod konsenzusa od 3,9 odsto, s obzirom da je porastao obuhvat radne snage na 62,8 odsto. Ključni pokazatelj inflacije, prosečna satnica, porastao je 0,4 odsto na mesečnom nivou i četiri procenta u odnosu na prošli novembar. Mesečni rast je bio neznatno iznad konsenzusa od 0,3 odsto, dok je godišnja stopa bila u skladu sa očekivanjima. Fed sa budnom pažnjom prati podatke sa tržišta rada, a očekuje se da na ovonedeljnom zasedanju kamate budu zadržane na postojećem nivou, dok će investitori željno iščekivati naznake ove centralne banke oko očekivanog rasta privrede i eventualne projekcije tajminga za smanjenje kamate.

Nemačka privreda slabi, DAX na maksimumu – I dok su oči prosečnog investitora u proteklom periodu bile uprte na Volstrit, gotovo neprimentno je snažan uzlazni trend zabeležilo i evropsko tržište akcija, te je nemački DAX stigao do istorijski najviše vrednosti. Ova korpa najlikvidnijih akcija na nemačkom tržištu porasla je više od 20 procenata ove godine, a snažan doprinos nastavku rasta protekle sedmice dala su očekivanja da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla ranije tokom naredne godine otpočeti smanjenje ključne kamatne stope. Inflacija u ovoj najjačoj privredi evrozone usporila je u novembru na 3,2 odsto, a na nižem nivou poslednji put bila je u junu 2021. godine. S druge strane, oktobarske industrijske narudžbine u nemačkoj privredi pale su iznenađujućih 3,7 odsto na mesečnom nivou što pokazuje i dalje prilično učmalo stanje privredne aktivnosti u ovoj industrijski orijentisanoj privredi. Opet, ovo bi mogao biti još jedan argment u prilog povećanih pritisaka da se monetarna politika ECB-a usmeri sa inflacije na podsticanje ekonomske aktivnosti.

Pad cene nafte i sedmu nedelju zaredom – Uprkos oporavku u petak, sirova nafta uknjižila je pad cene i sedmu nedelju zaredom što je negativan trend koji je poslednji put viđen pre pet godina. Ova korekcija protekle sedmice iznosila je oko četiri odsto, dok je samo od početka poslednjeg kvartala ovaj resurs izgubio na vrednosti više od 20 procenata. Saudijska Arabija i Rusija pozvale su ostale članice kartela OPEC+ da se pridruže dogovoru o smanjenju proizvodnje, što je podstaklo glasine na tržištu da se neke članice ovog saveza neće pridržavati preuzetih obaveza. OPEC+ je, kao što je poznato, dogovorio u prvom tromesečju 2024. godine ukupno smanjenje proizvodnje za 2,2 miliona barela po danu. Veliki doprinos neuspehu plana ove organizacije da podstakne cenu nafte leži na američkom tlu gde je oslobođen veliki obim strateških rezervi, dok uporedo američki proizvođači pumpaju rekordnu proizvodnju. Američka proizvodnja nafte dostigla je obim od 13,2 miliona barela po danu, znatno iznad ranije neprikosnovenih proizvođača kao što su Saudijska Arabija i Rusija, uprkos kontinuiranom silaznom trendu cene.