NEDELJNI IZVEŠTAJ, 20-24. novembar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
35.390,15 +1,27% 4.559,34 +1,00%
14.250,86 +0,89% 16.029,49 +0,69% 3.040,97 -0,44%
         

Četvrtu sedmicu zaredom američko tržište akcija nastavilo je uzlazni trend, istina slabijim intezitetom i uz manje promete usled skraćene sedmice zbog praznika. Indeks S&P 500 porastao je dodatnih jedan odsto na 4.559,3 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, registrovao nešto slabiju pozitivnu promenu, delimično i usled oprezne reakcije ulagača nakon objave kvartalnih rezultata proizvođača čipova, NVIDIA.

NVIDIA impresivna, izostao rast akcija – NVIDIA je u dugo čekanom kvartalnom izveštaju prikazala impresivne rezultate koji govore da pomama za čipovima koji pokreću sisteme zasnovane na primeni veštačke inteligencije ne staje. Kompanija je u kvartalu ostvarila prihod od 18,1 milijardu dolara, što je bilo iznad očekivanja od oko 16 milijardi dolara, dok se u aktuelnom kvartalu očekuju prihodi od oko 20 milijardi dolara uz očekivanu stopu rasta od 230 odsto. Ovaj učinak uprava kompanije očekuje uprkos američkim sankcijama Kini koji će u velikoj meri usporiti kompaniju na ovom tržištu gde ostvaruje više od petine prihoda. Pred objavu rezultata akcije ove kompanije išle su do rekordnih nivoa, preko kote od 500 dolara, da bi se po objavi rezultata spustile za više od pet procenata na 477,8 dolara. Ova oprezna reakcija ulagača je direktna posledica geopolitičkih trzavica na liniji SAD-Kina, a malo ko je spreman da spori dalju ekspanziju tržišta primenjene veštačke inteligencije gde je NVIDIA više nego nezaobilazni faktor.

Usporen pad privrede evrozone, ali preti recesija – Privreda evrozone po svemu sudeći zabeležiće pad i u poslednjem kvartalu ove godine, pokazuju preliminarni PMI podaci za novembar, ali uz znakove blagog optimizma s obzirom da silazni trend nije produbljen. PMI za novembar ovaj ekonomski i politički blok ostavio je u zoni kontrakcije i pokazuje očekivani pad BDP-a u poslednjem tromesečju od 0,2 odsto. Nakon pada od 0,1 odsto u trećem kvartalu ovaj ishod bi značio i tehničku recesiju. Znak optimizma došao je sa strane ublažavanja silaznog trenda, nakon što je ugovaranje novih poslova palo najslabijim tempom u poslednja četiri meseca. Nivo već ugovorenih poslova je nastavio da se smanjuje i osmi mesec zaredom, dok je zaposlenost zabeležila pad, što je njeno prvo smanjenje u poslednje skoro tri godine. Kurs evra je nastavio lagani oporavak i dostigao je krajem sedmice nivo od 1,095 prema dolaru.

Online prodaja na Crni petak ponovo rekordna – Dan zahvalnosti označio je početak praznične sezone koja uvek predstavlja najbolju ocenu stanja u kojem se nalazi američki potrošač. Na Crni petak e-prodaja je porasla 7,5 odsto na rekordnih 9,8 milijardi dolara, pokazuju podaci Adobe Analytics-a. Ova kompanija je saopštila da su potrošači usled inflacije i visokih kamata postali cenovno osetljivi pa su ove godine kupovine vredne 79 miliona dolara sprovedene metodom plaćanja „kupi sada, plati kasnije“, što predstavlja povećanje od 47 odsto u odnosu na prošlu godinu. S druge stane, MasterCard je saopštio da je ukupna prodaja na Crni petak porasla 2,5 odsto usled slabog rasta prodaje u radnjama (jedan odsto) i skoka e-prodaje od 8,5 odsto. Ova kompanija očekuje da rast praznične prodaje koja se završava pred katolički Božić dostigne stopu od 3,7 odsto.