NEDELJNI IZVEŠTAJ, 23-27. maj, 2022. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.212,96 +6,24% 4.158,24 +6,58% 12.131,13 +6,84% 14.462,19 +3,44% 3.130,24 -0,52%
                 

Svi američki berzanski pokazatelji registrovali su snažan rast protekle sedmice, nakon što je  Nasdaq bio u minusu više od 30 procenata, a S&P nakratko ispod granice  od 20 odsto. Okidač za oporavak su bile bolje objave maloprodaja koje su povratile poverenje u snagu američkog potrošača. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, i S&P 500 skočili su preko šest procenata, dok je nemački DAX zabeležio pozitivnu promenu od 3,4 odsto.

Lična potrošnja nagoveštava usporavanje rasta cena – Bazni indeks lične potrošnje porastao je u aprilu 4,9 odsto, u skladu sa očekivanjima, što je smanjenje drugi mesec zaredom. Na mesečnom nivou rast je bio identičan martovskom od 0,3 odsto, što je takođe bilo u skladu sa očekivanjima. Uključujući volatilne cene hrane i energenata, indeks PCE je porastao u aprilu 6,3 odsto, što je usporavanje od 6,6 odsto registrovanih u martu. Na mesečnom nivou zabeležen je rast od 0,2 odsto što je znatno usporavanje u odnosu na martovskih 0,9 odsto. Ovi pokazatelji predstavljaju glavni input za donošenje odluka o monetarnoj politici Fed-a s obzirom predstavljaju sveobuhvatniju meru u pogledu toga šta se dešava sa cenama.

Objave maloprodaja podigle sentiment tržišta – Objave kvartalnih rezultata američkih maloprodaja, poput kompanija Macy’s i Dollar Tree, odagnale su u izvesnoj meri strahove investitora u pogledu usporavanja lične potrošnje. Sektor maloprodaje bio je oštro pogođen rasprodajom akcija proteklih sedmica nakon upozorenja velikih američkih maloprodajnih lanaca da rastuća inflacija snažno utiče na njihove profite. Ovo je posebno bio slučaj sa kompanijama u velikoj meri orijentisanim na potrošače sa niskom kupovnom moći, poput Walmart-a, dok očito kompanije orijentisane na kupce sa većom kupovnom moći za sada ne beleže opadanje tražnje i daju investitorima nešto optimističkiji pogled na stanje američkog potrošača.

Snap naneo novi udarac tehnološkom sektoru – Društvena mreža Snap dovela je do nove rasprodaje akcija internet kompanija nakon što je izdala saopštenje kojim upozova na makro okruženje koje se „pogoršalo znatno brže nego što je inicijalno očekivano“, te kompanija verovatno neće moći da ostvari ionako konzervativne ciljeve u pogledu prihoda i profita u drugom kvartalu. Ova objava došla je kao prilično negativna vest, naročito u svetlu činjenice da je Snap rezultate poslovanja objavio pre samo mesec dana. Takođe, kompanija je nezvanično usporila proces zapošljavanja u cilju smanjenja troškova, što je još jedan od znakova usporavanja rasta tehonološkog sektora.