NEDELJNI IZVEŠTAJ,  26-30. jun, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.407,60 +2,02% 4.450,38 +2,35% 13.787,92 +2,19% 16.147,90 +2,01% 3.202,06 +0,13%
         

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su protekle sedmice rast od oko dva odsto, mereno svim najvažnijim berzanskim pokazateljima, čime se i onako zavidan rezultat iz prve polovine godine dodatno popravio. Tako je indeks tehnoloških akcija Nasdaq skočio 31,7 odsto u prvih šest meseci, što je njegovo najbolje prvo polugođe još od 1983. godine. Indeks S&P 500 porastao je 15,9 odsto, dok je najtradicionalniji berzanski pokazatelj, Dow Jones, ojačao je u periodu januar-jun svega 3,8 odsto.

Inflacija u SAD i dalje usporava – Indeks troškova lične potrošnje (PCE), koji za Fed predstavlja najznačajniju meru inflacije, porastao je u maju 0,3 odsto na mesečnom nivou, kada se isključe hrana i energenti, i bio je u skladu sa očekivanjima. Na godišnjem nivou porastao je 4,6 odsto, deset baznih poena ispod očekivanja. Uključujući volatilne komponente hrane i energenata, inflacija je bila znatno blaža – porasla je svega 0,1 odsto mesečno i 3,8 odsto na godišnjem nivou. U aprilu je zabeležen rast od 0,4 odsto mesečno odnosno 4,3 odsto godišnje. I dok je inflacija blago oslabila, potrošnja je porasla svega 0,1 odsto mesečno, ispod konsenzusa rasta od 0,2 odsto, i zabeležila veliko usporavanje u odnosu na aprilsko povećanje od 0,6 odsto. Ovo usporavanje je došlo uprkos rastu ličnih primanja koja  su ubrzala 0,4 odsto, iznad konsenzusa od 0,3 odsto.

Inflacija u evrozoni pala na 5,5% – Inflacija u evrozoni nastavila je silazni trend i u junu nakon novog pada cena goriva koji je neutralisao rast cena usluga. Podaci ukazuju na minimalni pad bazne inflacije, što će verovatno biti dovoljno da Evropska centralna banka (ECB) nastavi sa dizanjem kamata i u septembru. Inflacija u 20 zemalja koje koriste evro kao valutu pala je na 5,5 odsto sa 6,1 odsto u maju, što je sedmi put u poslednjih osam meseci kako se beleži silazni trend. Inflacija je povećana samo u Nemačkoj usled prošlogodišnjih niskih cena javnog prevoza koje su izostale ove godine. Međutim, bazna inflacija, koja isključuje cene hrane i energenata, popustila je tek na 6,8 odsto sa 6,9 odsto prethodnog meseca. Usluge su bile jedina kategorija u kojoj je zabeležen rast cena sa 5,0 na 5,4 odsto, što pokazuje spremnost potrošača da i dalje troše usled jakog tržišta rada, a uprkos visokim troškovima zaduživanja.

Apple probio još jednu granicu – Najveća svetska kompanija, Apple, skočila je protekle sedmice skoro četiri odsto i stigla do novog istorijskog maksimuma koji je istovremeno označio i prelazak praga vrednosti kompanije od tri hiljade milijardi dolara. U avgustu 2018. godine Apple je postao prva američka kompanija koja vredi više od hiljadu milijardi dolara, da bi svega dve godine kasnije premašila prag od dve hiljade milijardi. Za aktuelno dostignuće kompaniji je bilo potrebno svega 16 i po meseci. Velikom rastu vrednovanja svakako je doprinela orijentacija kompanije prema akcionarima s obzirom da je u poslednjoj dekadi utrošila na sopstvene akcije 488 milijardi dolara. Dominacija Apple se vidi i po njegovom ponderu u indeksu S&P 500 koja je dostigla skoro sedam odsto čime je premašena dominacija IBM-a iz 80-ih godina prošlog veka.