piše: Nenad Gujaničić
30. jun, 2022.

Predvidivost i ličnost najimućnijeg čoveka današnjice teško se mogu spojiti u jednu rečenicu. Ali čak i za Ilona Maska koji je na tviteru znao da deli ekscentrične objave poput one da će da otkupi sve akcije Tesle ili anketira pratioce o prodaji sopstvenog udela, retko ko je mogao pretpostaviti da će ući u riskantan posao i nominovati se za jedinog vlasnika ove društvene mreže.

Mask je najpre kupio devet odsto akcija Tvitera da bi veoma brzo otkrio nameru da preuzme čitavu kompaniju i delistira je sa berze. Za razliku od domaćih prilika gde kapitalisti svoje kompanije drže van berze, američki biznismeni se na ovakav korak retko odlučuju i to tek onda kada žele sprovesti ozbiljno restrukturiranje koje ne bi bilo moguće sa vlasničkom strukturom u kojoj postoji mnoštvo interesa.

Mask je ponudio akcionarima Tvitera 54,2 dolara po akciji što je premija od 38 procenata u odnosu na cenu sa zatvaranja od 1. aprila, što je datum pre kojeg je bio samo jedan od tviteraša, istina sa armijom pratilaca brojnijom od 80 miliona. Preuzimanje vredno 44 milijarde dolara veoma brzo je od strane čelnika kompanije ocenjeno kao neprijateljsko da bi ovaj stav bio promenjen svega nekoliko dana kasnije verovatno kada je uprava Tvitera ostala praznih šaka u nameri da pronađe „belog viteza“ odnosno, barem sa njihovog stanovišta, poželjnijeg kupca. Razlozi u oskudici takmaca koji bi Masku izašli na crtu svakako leže i u finansijskom položaju Tvitera koji beleži usporeni rast broja korisnika, negativan krajnji rezultat i novčani tok.

Potpisanim sporazumom o preuzimanju, čije okončanje se očekuje za šest meseci, predviđeni su penali od jedne milijarde dolara za jednu ili drugu stranu u slučaju neuspeha posla. Kada je Mask u pitanju, najveći rizik je obezbeđenje finansijske konstrukcije što površno gledajući izgleda nadrealno uzevši u obzir vrednost imovine najimućnijeg čoveka današnjice. No, gro njegovog bogatstva čine akcije Tesle koje su zabeležile veliki pad vrednosti na samu najavu novog projekta neprikosnovenog lidera ovog proizvođača e-vozila.

Mask je u prijavi za preuzimanje obelodanio da će obezbediti 21 milijardu dolara sopstvenih sredstava, za šta je protekle sedmice prodao akcije Tesle vredne 8,5 milijardi dolara. Ostatak sredstava će obezbediti kombinacijom kredita u čijoj osnovi će biti garancija Tvitera odnosno založene akcije Tesle. Ovaj deo finansija je i dalje veoma upitan s obzirom da su banke nepoverljive prema finansijskim izgledima Tvitera, dok je sam marginski kredit prilično rizičan za Maska jer bi zahtevao zalaganje četvrtine akcija Tesle kojima raspolaže uz potencijalnu opasnost aktiviranja njihove prodaje u slučaju pada cene. Stoga je prilično izvesno da će deo ove transakcije u nekoj vrsti aranžmana biti i razni investicioni fondovi koje je Mask želeo da izbegne kako bi samostalno kreirao novi razvojni put Tvitera.

A šta zapravo Mask nastoji da postigne s Tviterom s obzirom da primarni cilj očito nije lukrativne prirode? Ako je to zaista „platforma koja će obezbediti slobodu govora što je u osnovi demokratskog poretka“ biće potrebno mnogo napora da se savladaju svi izazovi, a njegove najave ne ostanu u domenu fraza misica sa takmičenja u lepoti.

I dok je platformu relativno lako „otključati“ za slobodu mišljenja, pravi izazov leži u eliminisanju botova koji su preplavili sve društvene mreže napadajući legalne korisnike iz ekonomskih, političkih ili ličnih razloga. Uspeh ovog problema zavisiće od mogućnosti kompanije da angažuje dodatne resurse na moderiranju i identifikovanju potencijalnih botova, a posebno da drži korak u tehnološkom napretku kako bi sprečila sve veću zloupotrebu dometa veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Kompanije će na veća ulaganja biti primorana i od strane nacionalnih regulatora koji sve više stežu obruč oko društvenih mreža u pogledu odlučnijeg kontrolisanja širenja dezinformacija i govora mržnje. Ako se ovome doda povećani odliv mlađih korisnika na društvenu mrežu TikTok i otežano ubiranje marketinških prihoda nakon promene politike privatnosti pojedinih dominantnih korporacija poput Apple-a, Masku neće nedostajati izazova da načini Tviter „boljim nego što je ikada bio“ kako je najavio prilikom objave namere za preuzimanje.

Hodom po žici Mask je već jednom uspeo da kompaniju s ruba bankrota vine u zvezdane visine. Da li će sudbinu Tesle doživeti i Tviter teško je reći, ako se transakcija ikako privede kraju, ali izvesno je da će mu i ovaj put akrobatske sposobnosti biti više nego potrebne.

(prvobitno objavljeno u časopisu NIN)