Nakon što je južnokorejski proizvođač memorijskih čipova, Samsung, najavio da će kratkoročno smanjiti proizvodnju, akcije Microna na današnjem trgovanju zabeležile su rast od skoro osam procenata na 63,2 dolara, dok su pozitivan trend zabeležili i drugi igrači u širem sektoru.

Samsung je u petak saopštio da planira „značajno“ smanjenje proizvodnje memorijskih čipova u narednim mesecima kako bi se uhvatio u koštac sa onim što je opisao kao prezasićenost globalnog tržišta čipova i smanjena potražnja kupaca.

Južnokorejska kompanija je prognozirala slabiji profit od očekivanog u prvom kvartalu uoči zvanične objave rezultata kasnije u mesecu. Kompanija je saopštila da je potražnja za memorijskim čipovima naglo pala ove godine i napomenula da su kupci smanjivali svoje zalihe umesto da kupuju nove čipove.

Samsung je takođe naveo da uprkos kratkoročnim slabostima tržišta, očekuje snažnu potražnju na srednji i dugi rok i planira da nastavi sa ulaganjima kako bi zadržao tehnološko liderstvo.

Micron je krajem marta objavio rezultate za fiskalni drugi kvartal u kojem je kompanija iz istih razloga prepolovila prihode, ali i najavila postepeno uravnoteženje ponude i tražnje u industriji. Micron i u tekućem kvartalu očekuje pad prihoda preko 50 procenata i nove velike gubitke u poslovanju.

Izvor: TheStreet, Momentum