Kineska tehnološka kompanija Alibaba objavila je rezultate poslovanja za fiskalni prvi kvartal koji je doneo prvu stagnaciju prihoda otkada se kompanija pojavila na tržištu. Sveukupno rezultati su bili iznad očekivanja investitora koji su strahovali od još pogubnijeg uticaja pandemijskih mera na biznis kompanije.

U periodu april-jun Alibaba je zabeležila prihod sličan prošlogodišnjem od 205,55 milijardi juana, što je bilo iznad konsenzusa od 204,44 milijardi juana. Prilagođena dobit po akciji (EPS) pala je 29 odsto na 11,73 juana, dok se prilagođeni operativni profit spustio 18 odsto na 34,42 milijardi juana.

Uprkos nepovoljnim uslovima na kineskom tržištu, trgovački prihod je pao neznatnih jedan posto na 141,94 milijardi yuana, dok je prihod na međunarodnom tržištu, koje dobija sve veći fokus kompanije, porastao dva odsto na 15,45 milijardi juana. Prihod potencijalno naprofitabilnijeg Cloud segmenta porastao je 10 odsto na 17,69 milijardi juana, što je do sada najsporija zabeležena stopa rasta. Operativni profit segmenta znatno je pao sa prošlogodišnjih 340 na 247 miliona juana.

Uprava nije dala prognozu za naredni period, ali je naznačila da se tokom jula osetio postepeni oporavak u poslovanju, posebno u kategorijama koje su u prethodnom periodu jako pogođene poput elektronike i odeće. Kompanija će u narednom periodu staviti akcenat na „rezanje troškova i efikasnost“, u pokušaju da smanji gubitke u nekoliko segmenta.

Izvor: WSJ, Momentum