Kako prenosi Bloomberg, Apple je u pregovorima sa Alphabet-om o ugradnji Google-ovog motora veštačke inteligencije (AI) Gemini u iPhone telefone.

Pregovori se odnose na licenciranje Geminija za neke nove funkcije koje će stići u softver iPhone-a ove godine, navodi se u tekstu, dodajući da još uvek nije odlučeno o uslovima ili brendiranju sporazuma o veštačkoj inteligenciji i načinu na koji će on biti primenjen.

Malo je verovatno da će bilo kakav dogovor biti objavljen do juna, kada Apple planira da održi godišnju konferenciju developera. Bloomberg takođe navodi da je Apple nedavno vodio razgovore sa kompanijom OpenAI o korišćenju njihovog modela.

Potencijalni sporazum između kompanija mogao bi pomoći Alphabet-u da proširi upotrebu svojih AI usluga na više od dve milijarde aktivnih Apple uređaja, što bi pomoglo vlasniku najpoznatijeg pretraživača da se uhvati u koštac sa kompanijom OpenAI koju podržava Microsoft.

Eventualni sporazum mogao bi da otkloni strahove investitora o sporom uvođenju AI aplikacija od strane Apple-a, što je uz sporiju prodaju iPhone-a jedan od razloga korekcije u ceni akcija kompanije od početka godine.

Apple i Alphabet imaju višegodišnje partnerstvo koje se pre svega ogleda u činjenici da brauzer Safari koristi Google kao pretraživač, a nove AI veze mogle bi pomoći Alphabet-u da ublaži strahove ulagača da bi čet botovi poput ChatGPT-a mogli ugroziti ovog dominantnog pretraživača.

Međutim, sporazum bi takođe mogao da izazove oštriju odgovor američkih regulatora, koji su tužili Alphabet na osnovu toga da je nezakonito ugušio konkurenciju plaćajući milijarde dolara Apple-u da zadrži svoj monopol u pretrazi.

Bloomberg u tekstu navodi da Apple planira da koristi sopstvene AI modele za neke nove mogućnosti u svom nadolazećem operativnom sistemu iOS 18, ali je tražio partnera za napajanje genAI funkcija, uključujući one za kreiranje slika i pisanje eseja na osnovu jednostavnih uputstava.

Akcije Apple-a na trgovanju beleže skok od dva odsto, dok je Alphabet lider današnjeg trgovanja sa rastom od preko šest procenata.

Izvor: Reuters, Momentum